Hírek

Megjelent január 12th, 2018 | by Kovács Attila

Újdonságok az Ibaneztől – Elektromos gitárok

Ha azt mondjuk, hogy az Ibanez 2018-ra kisebb hadseregnyi új hangszert állít csatasorba, még akkor is csak enyhén fogalmaztunk. A most nyilvánosságra hozott idei modellek száma ugyanis bőven üti felülről a százat, ha beleszámítjuk a huszonöt új basszusgitárt, a körülbelül ugyanennyi új akusztikus gitárt, valamint az elektromos nagybőgőt is. Szinte lehetetlen, hogy teljes képet adjunk az idei kínálatról, de nagy vonalakban megpróbálunk minden fontosabb újdonságról beszámolni. Először az elektromos gitárokat vesszük sorra.

Talán a legnagyobb újdonság az idén debütáló Ibanez AZ széria, melyben nyolc stratocaster formájú gitár kapott helyet, amelyek közös nevezője, hogy mindegyiket Seymour Duncan Hyperion hangszedőkkel szerelik. Nem nehéz kitalálni, hogy az AZ szériás hangszerek elsősorban a sokoldalú felhasználhatóságot célozzák, az elektronika is erről árulkodik, hiszen a Hyperion hangszedők az Alnico-5 mágneseken keresztül közepes nagyságú jelet adnak le, így a gitár hangja tiszta marad, ha arra van szükség, mégis elég gyorsan indul a torzított hangzásokhoz, és jól működik együtt bármilyen effektpedállal.

A sorozat minden tagját egy alter switch potival szerelik, amely lehetővé tesz egy alternatív “tap mode” vagy “2 Hum” beállítást is hangszedőkiosztástól függően. A humbuckerekkel szerelt gitároknál single coil mód érhető el így, a single coilos hangszereknél pedig azok sorba kapcsolásával egy második humbuckert kapunk. Az ötállású pickup váltó és az alter switch segítségével így akár tíz hangszínt is előhozhatunk ugyanabból a gitárból.

A japán gyártású 2204-es és a 2402-es típusok égerfa testtel készülnek, a 224-es és 242-es modellek juhar fedlappal, hársfából, egyaránt roasted maple, azaz speciálisan hőkezelt juhar nyakkal, ami ellenállóbbá teszi a gitárokat a nedvességgel és a hőmérsékletváltozással szemben. A drágább szériát T1802, az olcsóbbat T1502 híddal szerelik, mindkettőt a Gotoh gyártja, a hangolókulcsokat szintén. Színvilágot tekintve szintén széles a merítés, a Tequile Sunrise fantázianevűtől a jégkék festésűig, csak aztán győzzünk választani köztük.

Szintén új modell a j.custom sorozatos RG8570Z, ami nagyjából úgy néz ki, mintha elképzelnénk az RG széria és a Steve Vai-féle Jem szerelemgyermekét, a nyak ornamentális díszítőmotívumai láttán legalábbis sokaknak ez jut majd eszébe. A gitár juhar fedlappal, afrikai mahagóniból készül, juhar / wenge nyakkal, DiMarzio Air Norton, True Velvet és The Tone Zone passzív hangszedőkkel, Edge Zero tremolóval. Két színváltozatban lesz kapható, az egyik a fekete rutil, a másik a krizokolla, mindkét elnevezés ásványfajtákat jelöl egyébként, enyhén
szólva is tetszetős hangszerek.

Az Iron Label szériában is kijön néhány új gitár, ezek egyértelműen a sokat koncertező rock és metálgitárosok kegyeit kereseik, és van rá egy kisebb összegünk, hogy nem eredménytelenül teszik majd ezt. Az RGIX hat és héthúros változai első ránézésre egyaránt nemesen egyszerű, fordított fejes superstrat gitárok, kőrisfa testtel, jávorból és amarantból készült nyakkal, DiMarzio Fusion Edge hangszedőkkel. A háromállású pickupváltóhoz ez a típus kapott még egy mikrokapcsolót, amelynek bekapcsolásával single coil hangzást kapunk, a hangszínpotit pedig egy az egyben lespórolták róla, ami az egyik leginkább világos jele annak, milyen területre is szánják a hangszert.

Ugyanerről tanúskodnak a sötétben fluoreszkáló bundjelzések, amelyeknek köszönhetően nem kell többet szigszalagozni a gitár nyakát, hogy a látvány szempontjából igen hatásos, de játék szempontjából nem különösebben előnyös elsötétített színpadokon se fogjunk félre. Az Edge-Zero II tremolóval szerelt RGIX6DLB kódjelű, supernova burst fényezésű változattal a hóna alatt bármelyik jó ízlésű metálgitáros megdöntené a nyolcszáz méteres síkfutás országos rekordját, ha cserébe hazavihetné. A legyezőbundos, keramikus Fishman Fluence hangszedőkkel felturbózott RGDIM6FM-ről nem is beszélve.

 

Az RG szériában szintén tucatnyi új típus jön ki, hat-, hét- és nyolchúros modellek egyaránt, különösen tetszetős ezek közül a ziricote fából készült fedlapú, ében fogólapos RGEW521ZC, de az RG8 új, legyezőbundos változatát, az RGMS8-at sem hagynánk ott a boltban.

Ha már RG, idén visszatér a mára már legendás RG550, amely túlzás nélkül az egyik legkedveltebb gitár volt a kilencvenes évek rockzenéjében. A három színváltozatban – sárga, neonlila és élénkvörös, utóbbi láttán még Michael Amott szíve is hangosabban dobog majd – kapható modell egy az egyben megidézi az akkor gyártott gitárokat, a V8-S1-V7, humbucker-single coil-humbucker kiosztású hangszedőktől az Edge tremolón át egészen a retro kinézetű potméterekig. Aki szeretne időutazni egyet, az keresve sem találhat jobb megfejtést erre: az RG570-es, illetve 521-es típusokkal együtt a Genesis Collection sorozatban érdemes őket keresni.

A cég legpatinásabb Artist sorozatában az AR720 az új versenyző, bár ez első pillantásra nem nyilvánvaló, hiszen a gitár kinézetét tekintve készülhetett volna akár a hetvenes évek végén is. A tradicionálisan ragasztott nyakú, kőris testtel készülő hangszerben két Super 80 Flying Finger passzív, keramikus hangszedő dolgozik, a szerelékek aranyszínűek, az idei fényezés pedig a Bursted Smoky Quartz fantázianevet kapta.

A nagynevű endorserek közül Paul Gilbert, Paul Stanley és Steve Vai kapott idén új modellt, a Jemből egy balkezes változatot is piacra dobnak gyönyörű fehér színben. Rajtuk kívül signature hangszer készült az August Burns Redből ismert JB Brubakernek, Chris Millernek (You Me At Six, itthon egyelőre kevésbé ismert brit rockbanda), illetve a német gitárosnak, Martin Millernek. Új gitárok jönnek az említetteken kívül az S, az SA, a Talman, az AX és a GIO szériákban is, és az üreges testű jazzgitárokról, az akusztikus hangszerekről, meg a basszusgitárokról még nem is beszéltünk, azokra majd legközelebb kerül sor. Aki nem bírja ki addig, az nézzen szét ezen az oldalon! 

Tags: , , , , , ,


About the AuthorLap tetejére ↑