Blog

Megjelent február 19th, 2018 | by Kovács Attila

Tony Iommi 70 – Születésnapi könyvajánló

Ha a zenében lenne olyan titulus, mint a harcművészetekben a sōke – a legmagasabb rangú nagymestereket, egyes stílusok alapítóit nevezik így, szó szerinti fordításban annyit tesz, “nagymester” illetve “a család feje” – teljesen biztos, hogy a heavy metalban Tony Iommi kaphatná meg ezt a címet. A Black Sabbath gitárosa ma hetven éve, 1948. február 19-én született Birmingham Handsworth nevű részében, ami akkoriban még önálló városnak számított. Belegondolni is félelmetes, milyen gyorsan telik az idő, nem igaz?

Hogy két legyet üssünk egy csapásra, az évforduló tiszteletére most egy régóta esedékes könyvajánlót teszünk közzé. Buzgó wikipediázással egy vázlatos életrajz keretében megemlékezheznék a heavy metal egyik legmeghatározóbb gitárosának életútjáról, de hát minek tennék ilyet, amikor nem olyan régen, tavaly novemberben jelent meg Magyarországon Tony Iommi önéletrajza a Cser Kiadó jóvoltából?

Az Iron Man – A Black Sabbath útja mennyen és poklon át című kötet körülbelül 350 oldalon keresztül, 92 fejezetben meséli el Tony élettörténetét a birminghami gyermekévektől az egész pályáját meghatározó, két ujjpercébe, rengeteg testi és lelki megpróbáltatásba kerülő munkahelyi balesetén át, zenekarának hatalmas magasságokat és mélységeket felölelő karrierjén keresztül egészen a közelmúltig, amikor élete legnagyobb kihívásaként limfómával diagnosztizálták.

Aki olvasta már a 2010-ben a Libri gondozásában megjelent “Én, Ozzy” című könyvet, annak a történet egy része ismerős lesz az énekes nézőpontjából, ugyanakkor Iommi visszaemlékezései semmivel sem kevésbé szórakoztatóak. Bár általában mindenki Osbourne-t tartja – jogosan – a zenekar bohócának, a gitáros, annak ellenére, hogy olykor egyszerre volt fő dalszerző, producer, és nemhivatalos, de mindenki által annak tekintett zenekarvezető is, legalább olyan jó humorral rendelkezik, mint Ozzy, és minimum ugyanannyi sztorira emlékszik a hőskorból. Rengeteg mókás esetet oszt meg velünk turnékról, lemezfelvételekről, az aktuális zenésztársakról és barátokról, meg persze az elfogyasztott nagy mennyiségű tudatmódosító szerekről is, ha valakit épp az érdekel.

Az anekdotázás mellett ugyanakkor hamar kibontakozik egy olyan ember képe, aki egyrészt sosem futott el a munka elől, másrészt zenészeknek és nem zenészeknek egyaránt példaképül szolgálhat elhivatottság, kitartás és áldozatkészség terén. Ha belegondolunk, voltaképpen Iommi teljes stílusa abból fejlődött ki, hogy nem akart beletörődni egy derékba tört karrierbe, és kénytelen volt kikísérletezni, hogyan játszhat csonka ujjakkal, melyekre mind a mai napig részben saját maga gyártja azokat a speciális protéziseket. Kevésbé köztudott, hogy a későbbi gitárosnemzedékek neki köszönhetik többek között a tizenegyesnél vékonyabb húrkészleteket, vagy a pincébe hangolás intézményét, amelyek ma már annyira megszokottá váltak, hogy bele sem gondolunk: ha aznap nem ő helyettesít az ominózus présgépnél, talán a komplett rock- és metálzene története máshogy alakul. Iommi T.J. Lammers által lejegyzett gondolatait bárkinek érdemes megismernie, aki van annyira őrült manapság, hogy zenekarban akar játszani. Sosem szégyen tanulni a tapasztaltabbaktól, és valószínűleg kevesen vannak olyanok, akik többet láttak nála ezen a téren.

A rövid fejezetek, és a letisztult, elegáns tördelés miatt a könyv nagyon könnyen olvasható, Vincze Ádám fordítása pedig gördülékeny és megfelelően autentikus, mintha csak az öreg ült volna le melléd egy sör mellett sztorizgatni a sarki krimóban. Méltó visszatekintés egy kivételes életútra. Aki még nem olvasta volna, a kiadó weboldalán beszerezheti a kiadványt!

A Global Gitár részéről kedvenc Black Sabbath-dalunkkal kívánunk boldog hetvenedik születésnapot Tony Iomminak, és reméljük, a sok pihenés és jótékonykodás közepette hamarosan lesz ideje friss zenék írására is! 

Tags: , , , , , , ,


About the AuthorLap tetejére ↑