1. Ne ragadj bele a hangszeredbe!


Blog

Megjelent január 22nd, 2014 | by Nánási Péter

Tippek Gitárosoknak 1. rész

1. Ne ragadj bele a hangszeredbe!

Ha egymás mellé teszel két egymást követő szériaszámú Fender Stratocastert, azt fogod tapasztalni, hogy nem szólnak egyformán. Minden hangszer más, ezt hajlamosak vagyunk elfeledni. Persze a karakter megegyezik, de minden gitár más játékélményt nyújt. Ahogy a gyakorlás közben játszott jól bejáratott frázisok, úgy a hangszered is be tud korlátozni. Ha teheted játssz többféle gitáron, mindegyik másra fog tanítani, mert mindegyik más személyiséggel bír.

2. Cserélj húrt gyakran!

Ehhez nincs mit hozzáfűzni, cserélj húrt gyakran, semmi sem kiábrándítóbb, mint egy évezredes izzadságtól bűzlő, koszos húrkészlet egy hangszeren. A gitárod a templomod, a minimum, hogy rendben tartod, minden húrozásnál takarítod, ápolod.

3. Tervezd meg a hangod!

Minden gitárosnak van a fejében egy eszményi gitárhang, amit elképzel. Ezt a hangot kell megtalálni. Mindenki odáig van a JCM 800 hangjáért viszont neked nem tetszik igazán? Ne használd. Nyugodtan merj gyökeresen máshogy gondolkodni az eszményi gitármotyóról, mint mások.

A gitárhang több összetevőből születik:

  • az erősítő
  • a gitár
  • a kezed
  • az effekt
  • a húr
  • a kábel
  • a pengető

A zenész szakma egyöntetűen lerakta a voksot amellett, hogy a csöves gitárerősítők jobban szólnak, mint a tranzisztorosok ezért ezek az erősítők fentebb állnak a hierarchiában. Pedig ha belegondolsz ez is csak egy általánosítás. Számos neves jazzgitáros tranyós erősítőt használ, elég csak a Roland Jazz Chorus-ra gondolni. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy nem biztos, hogy a bevált konvenciók hozzák meg számodra az eszményi gitárhangzást. Persze ha John Petrucci gitárhangját szeretnéd birtokolni akkor vegyél egy Mark 5-ös Mesát, meg egy Petrucci Music Man-t jó minőségű TC Electronic effektekkel. Természetesen John kacsói nem lesznek a csomagban.

4. Metronóm

Használj metronómot gyakorláshoz, zenekari szituációban is jobban helyt tudsz majd állni a segítségével. Amellett, hogy szisztematikus gyakorlást tudsz építeni a használatával, azt is pontosan meg tudja mutatni milyen határértékeken mozognak a korlátaid. Ha megtanulsz metronómmal zenélni könnyebben tudsz majd a dobosra is figyelni, így elkerülhető az a jól ismert jelenség amikor egy zenekarban mindenki más tempóban (a sajátjában) zenél. Lovely.

5. Monitorozás

Gyakran hallom ezt a választ amikor a technikus azt kérdi a zenésztől a színpadon, hogy mit kér monitorba: “Egy kicsit mindenből.” Pedig ez ritkán vezet jóra, azt tanácsolom, hogy ha bár mindent szeretnél hallani a színpadon, próbálj meg arányokat változtatni. Ez nem szentírás de a színpadon általában basszust, lábdobot és pergőt kérek a monitorba. (Meg egy picit mindenből. :) ) Ha nem hallod rendesen a lábdobot, szét fog esni a tempó, a színpadon a dobos és a basszusgitáros a főnök, mindenki hozzájuk kellene, hogy igazodjék. Arra is figyelj, hogy magadból ne kérj túl sokat, mert az kinyírja az arányérzékedet, nem tudsz majd reálisan dönteni milyen intenzitással pengess ha leszedi a fejed a monitorból jövő gitárhang. Semmi sem borzalmasabb, mint amikor vakon kell végig gitároznod a bulit, ezért ha teheted állj úgy, hogy halld a gitárerősítőt, láttunk már olyat, hogy a technikus srác koncert közben szedte ki a gitárt a monitorból valamilyen mágikus szándéktól vezetve. Megesik nagy koncerten is, legutóbb egy hete Morcheeba koncert közben láttam, hogy a gitáros piszkálja az erősítője hangerejét, ami arra utal, hogy nem hallja magát rendesen a monitorban. (Vagy lehet, hogy másra, de azt nem tudom mi lehet.)

6. Gyakorlás

Erről már írtam egy cikket, ezért most csak röviden: Nem tudod megúszni a gyakorlást ha fejlődni szeretnél. Szeretnél ugye?
Hogyan fejlődj: Gondolatok a gyakorlásról >>

7. Légy mindig készen!

Ez az előbbi ponthoz kapcsolódik. Tartsd magad formában, illetve mentálisan is legyél felkészült, ezzel ki tudod küszöbölni a “complete disaster” jellegű koncerteket amikor minden rosszul sül el, pedig az anyukád (barátnőd, a matektanár, James Hetfield) pont eljött, hogy megnézzen. Nem tudhatod, hogy a nagy lehetőség (James Hetfield) mikor jön be az ajtón, ezért mindig légy készen erre az eshetőségre.

8. Ezek legyenek nálad mindig a gitártokban:

Húr, pengető, kábel, vállpánt, kulcsok a hangszerhez, esetleg húrtekerő. (Ennek nem tudom mi a neve pontosan, angolul string winder, erről a cuccról beszélek: kattints ide >>) Emellett nem árt gitárállvány, papír, toll, kápó. (Feltételezem, hogy hangoló van a board- odban.)

9. A technikus a barátod!

A technikus a barátod, a beálláson menj oda hozzá és mutatkozz be, hidd el sok hülyével találkozott már ő is, ha az első pillanatban jelzed felé, hogy te nem tartozol közéjük jobban fog hozzáállni a kéréseidhez vagy a kérdéseidhez. Sokszor látok zenész-technikus ellentétet (mindkét fél hajlamos a másik kompetenciáját megkérdőjelezni), neked is feladatod, hogy ideális körülményeket biztosíts az ő munkájához, nem csak az övé, hogy ő ezt megtegye neked. Szóval tiszteld meg a bizalmaddal mert ez egy partneri viszony.

10. Bemelegítés

A gitárjáték számos elemét lehet párhuzamba állítani valamilyen sport tevékenységgel. Az izmaid nem lesznek még készen a játékra ha nem melegítsz be rendesen, ennek pedig több negatív vetülete is lehet. Nekem 10 évvel ezelőtt sikerült fél évig nem gitároznom, miután kaptam egy kedves ínhüvelygyulladást egy felelőtlenül átgyakorolt éjszaka után.

11. Tanuld meg az összes skálát aztán felejtsd el őket!

Ezt nem én mondtam hanem Miles Davis. (Állítólag.) Szóval akár ő is mondhatta de nem az a lényeg, hanem hogy ennek az egyszerű mondatnak milyen sokrétű jelentéstartalma van. A felkészültségen kívül muszáj kizárnod a technikát, a zenélés arról szól, hogy énekelsz a hangszer segítségével és nem arról, hogy fel-alá skálázol. Ez persze csak akkor megy ha tökéletesen uralod a hangszert, ha nem kell azon gondolkodnod, hogy hol is van a 10. fekvésben a C? Magyarul: Ha készség szinten kezeled a gitárt. Ehhez viszont az kell, hogy tudd az összes skálát az összes fekvésben eljátszani. Segítség lehet az, hogy ha gyakorlás közben mondod a hangok neveit amit éppen játszol. Ha a skálákat patterneknek, formáknak kezeled, soha nem leszel képes értelmes dolgokat mondani a gitárod segítségével.

Ha tetszett a cikk olvasd el a második részt is, hamarosan megjelenik!

Tags: , ,


About the AuthorLap tetejére ↑