Hírek

Megjelent január 6th, 2018 | by Kovács Attila

Öt új modellt jelentett be a Guild a NAMM 2018 előtt

Ahogy közeleg az év első fontos szakmai rendezvénye, a NAMM 2018, a különböző gyártók is elkezdik bejelenteni legújabb hangszereiket. Nem tett másként a Guild sem, akik január első napjaiban öt új modellt hoztak nyilvánosságra,  melyek között van akusztikus, elektromos, és basszusgitár is.

Az F-55 a korábbi F-50R továbbfejlesztése, egy jumbo testű fémhúros akusztikus gitár, amely egyébként kapható lesz elektroakusztikus változatban is, LR Baggs elektronikával. A test fedőlapja Sitka fenyőből, a hátlap indai rózsafából készült, nagy térfogatának köszönhetően nagy hangerőt és meleg hangkaraktert kínál. A Guild egyedi, mással össze nem téveszthető hangú gitárként jellemzi az új modellt, erős, fókuszált basszustartománnyal határozott, éneklő közepekkel és éles magasakkal. Az F-55 az aranyozott Gotoh kulcsok mellett klasszikus V-block berakásokat és nitrocellulóz lakkozást kapott, natúr, vagy sunburst színben lesz megvásárolható.

A D-240E Flamed Mahogany a már ismert D-240E karakterét hozza, ugyanakkor a vastag, dinamikus hangzás érdekében egy mahagóni hát- és oldallapokat kapott, a fedlap pedig tömör lucfenyőből készül. A fogólap rózsafa, a húrláb és a nyereg csontból készült. A gitárban egy Guild AP-1 előerősítő is található, ami megkönnyíti a hangszer használatát színpadon és stúdióban egyaránt.

Az új Jetstar széria meglehetősen retro design, kicsit a Fender Swinger jutott róla eszünkbe, de hát nem is csoda, hiszen ezt a típust a hatvanas évek óta nem gyártják már. Gyakorlatilag az eredeti S-50 szériás Jetstar széria ez modern köntösben, ez eredeti, kissé rövidített nyak helyett 25 és fél inches menzúrával, C-profilú, mahagóniból készült nyakkal, Dual Guild LB-1 Little Bucker hangszedőkkel, a csillogó, single-coil szerű megszólaláson át a kövér, drive-os humbucker hangzásig. Sea Foam Green, Vintage White és fekete színben lesz kapható, fehér, vagy tortoise shell – magyarul kolbászos – koptatólappal.


Jön aztán egy féltömör testű basszusgitár is, a Starfire Bass II Flamed Maple, ami új hangzásbeli lehetőségekkel gazdagítja majd az eddigi szériát. Az eredeti modell 1967-ben látott napvilágot, olyan zenészek tették népszerűvé, mint Jack Casady (Jefferson Airplane), vagy Phil Lesh (Grateful Dead). Az új modell az eredeti Guild BS-1 pickup mellett kapott egy BiSonic BS-1 hangszedőt nyak pozícióba, így egy melegebb, simább hangzással gazdagodott a hangszer, a sokoldalú felhasználhatóság érdekében. Ahogy a név is elárulja, mahagóni és juhar faanyagokat használtak a készítéséhez, külön hangerő, hangszín és master volume potival szerelik.

Az üreges testű jazzgitárok iránt érdeklődők számára is tartogatnak egy új modellt. A Starfire II ST extra vékony mahagóni testtel készül LB-1 Little Bucker hangszedőkkel, mahagóni nyakkal, rózsafa fogólappal, elefántcsontszínű díszítőperemmel, Tune-o-matic húrlábbal, fekete vagy natúr színben.

Árakról egyelőre nincs információnk, bár azt azért lehet tudni, hogy a Guild gitárjai annyira nem olcsók, ugyanakkor előző szériás D-240 E modellt lehet látni itt-ott egészen megfizethető összegért is. Az mindenesetre biztos, hogy idén is lesz mire elkölteni a félretett pénzt. Otthon meg majd bátran valljuk be a gitár árának felét, és vonogassuk a vállunkat tanácstalan arckifejezéssel, ha megkérdezik, hová tűnt a többi pénz, amit a vízilovas kispárnába varrtunk be még tavaly lakásfelújítás céljára.

Tags: , , , , , ,


About the AuthorLap tetejére ↑
 • Kövess minket a Facebook-on!

 • Blog

  • Keith Richards és a Micawber

   Ma ünnepli hetvennegyedik születésnapját a Rolling Stones gitárosa, Keith Richards. A jó öreg Keef olyannyira közismert legenda, az álmában megírt ...

  • Tippek Gitárosoknak 2. rész

   1. Húrok Az az általános nézet gitáros körökben, hogy a vastagabb készletek jobban szólnak. Ezért aztán mindenki azt a húrkészletet próbálja ...

  • Tippek Gitárosoknak 1. rész

   1. Ne ragadj bele a hangszeredbe! Ha egymás mellé teszel két egymást követő szériaszámú Fender Stratocastert, azt fogod tapasztalni, hogy nem ...

  • Hogyan fejlődj: Gondolatok a gyakorlásról

   "Az a zenész aki gyakorol, hátba támadja a kollégáit." Ismeretlen eredetű magyar közmondás a budapesti éjszakából Azt látom, hogy a hivatásos zenész ...

 • Online gitároktatás
  Online gitároktatás
 • Hírek