Interjúk

Megjelent február 16th, 2018 | by Kovács Attila

“Nagyon sok munkát beletettünk ebbe a lemezbe” – Ozone Mama-interjú Gábor Andrissal, I. rész

Február 17-én, szombaton az A38-on mutatja be harmadik lemezét a bluesos, pszichedelikus rockzenében utazó Ozone Mama, és ez kitűnő alkalomat adott arra, hogy beszélgessünk a zenekar gitárosával, Gábor Andrissal, akinél valószínűleg kevés nagyobb rajongója és ismerője létezik itthon a hetvenes évek zenéinek. Az eredetileg rövidnek indult interjú végül bő egy órán át tartott, amelynek során sok érdekes téma szóba került, ezért úgy döntöttünk, két részletben jelentetjük meg a cikket. Az első részben Andris korai inspiráció és kedvenc gitárosai mellett leginkább az új lemez munkálatairól, és a zenekar amerikai szerződéséről beszélgettünk, míg a holnap reggel érkező másodikban gitárokról, erősítőkről és pedálokról lesz szó minden mennyiségben.

Januárban jött ki a harmadik albumotok, a Cosmos Calling, amit már egy amerikai kiadó, a Ripple Music jelentetett meg. Hogyan találtatok egymásra?

Dióhéjban az történt, hogy a Sonic Glory című második lemezünk felkerült elég sok online felületre, olyanokra, mint a Bandcamp, ahol elég sokan hallgathatták külföldről is, meg később nyertünk vele egy Fonogram-díjat. Az ott kapott visszajelzések között volt egy fickó, aki nagyon szépeket írt róla, a menedzserünk, Borbola Kati pedig utánanézett, és kiderült, hogy ő a kaliforniai Ripple Music A&R embere (*artist & repertoire, a lemezkiadók új zenekarokat, előadókat levadászó arcai). A Ripple túlnyomórészt doom / stoner zenekarokra specializálódott, emellett néhány klasszikus, hetvenes évek-hatású rockzenekar kiadványait gondozzák. Kati javasolta, hogy esetleg írjak rá a srácra. Meg is tettem, ő kötött össze a kiadó fejével. Mondta, hogy keressem őket nyugodtan, és bár volt egy-két szokásos tiszteletkör, hogy rettenetesen elfoglaltak, meg nem biztos, hogy együtt tudunk működni, végül azt mondták, nagyon tetszik nekik az anyag, lehet szó róla.

Elkezdtünk egymással levelezni, majd rábólintottak, hogy a következő lemezünket már kijöhetne náluk, illetve a korábbit a későbbiekben újra kiadnák bakelit formátumban. Hosszasan egyeztettünk, küldözgettük a friss dalokat, amiket már az új lemezhez demóztunk fel, azok nagyon tetszettek nekik, így megkötöttük a szerződést, mi is Ripple-banda lettünk. Ez azért nagy szó, és ezt minden nagyképűség nélkül mondom, mert nem ismerek sok olyan magyar zenekart, akinek amerikai kiadója lenne, bár tudom, hogy vannak páran külföldi cégnél.

Miben tud egy kiadó segíteni manapság?

Nagyon nagy álmom volt, hogy kiadónk legyen, pláne olyan, aki kifejezetten ezzel a zenével foglalkozik. Meg, ha már ilyen angol nyelvű, americana rockzenét játszunk itthon, akkor az, hogy amerikai a kiadó is, még inkább hab a tortán. Ezzel a háttérrel született meg az új lemez, ami szerintem az eddigi legjobb lett. Tetszik az embereknek, rengeteg pozitív kommentet és szeretetet kapunk most, aminek nagyon örülünk.

Jól jön ilyenkor, ha egy kiadó alá tud nyúlni egy zenekarnak, kicsit egyengeti az útját, és ez működik is. Ha valaki megkérdezi, hogy mennyit számít egy kiadó, akkor azt mondom, hogy nem feltétlenül azt jelenti, hogy azonnal világ körüli turnét fognak nekünk szervezni, nyilván ez nem így működik, de a külföldi booking cégek, promoterek sokkal inkább szóba állnak velünk, mint korábban, ráadásul a promócióban is rengeteget segítenek. A Facebookunkra napi szinten jönnek mindenféle felületekről a nagy átlagban 10-ből 9 pontos kritikák, eddig még senki nem húzta le a lemezt. A kiadó Youtube-ra a pár hete rakta fel az anyagot, és már több ezres lett a nézettségünk. A reakciók pedig egyöntetűen pozitívak. De azt is meg kell hagyni, hogy nagyon sok munkát beletettünk ebbe a lemezbe.

Mesélnél erről bővebben?

Az előző albumot is nagyon szerették és szerettük, de volt egy kis hiányérzetünk vele kapcsolatban. Tartanunk kellett a megjelenési határidőt, az idő meg a pénz is véges volt, nem tudtunk mindent megcsinálni úgy, hogy hiánytalannak érezzük. Ettől függetlenül nagyon szeretem a Sonic Glory-t is, de az sokkal inkább egy vegytiszta rock n’ roll anyag lett. Az új kicsit progresszívebb, kicsit sötétebb, kicsit még inkább a hetvenes évek hangulatát pedzegeti. Kísérleteztünk analóg szintikkel, effektekkel, sokkal színesebb, és egy kicsit elborultabb is.

Az extra hangszerek használata nekem is feltűnt.

Szerintem sikerült ízlésesen használnunk ezeket, nem borul el tőlük az összkép. Ráadásul ha valaki a vinyl változatot hallgatja, feltűnhet az is, hogy a lemezrendezésnél az A-oldalra kerültek azok a dalok, amelyek kicsit még a pozitívabb, felszabadultabb hangulatot képviselik, a másikra meg a sokkal keményebb, sötétebb számok. Akár a jin-jang, az egyik a fehér, a másik a fekete oldal, ez is koncepció volt.

Szerinted minek köszönhető, hogy ezúttal kiérleltebb anyag született?

Most több időnk volt a dalokra, másrészt erre a lemezre is kaptunk támogatást az NKA-tól. Ez nyilvánvalóan nem fedezi az összes költséget, de azért nagyon nagy segítség. Mégis a legfontosabb az idő, mert nyilván ha több időd van megcsinálni egy lemezt, akkor valószínűleg az eredmény is jobb lesz. A másik, hogy volt rajtunk egyfajta stressz, hiszen egy kiadó számára készítettünk lemezt, így az persze szóba sem jöhetett, hogy összecsapjunk valami szart. Ez dalszerzőként nekem extra nyomást jelentett, pláne, hogy most az összes szöveget is én írtam egy kivételével. Szabadságot vettem ki, bezárkóztam a konyhába, írtam a szövegeket, és az idő ketyegett.

Még az utolsó pillanatban is csináltam egy dalt, pont a stúdiózás előtt. A többiek rendesen be is majréztak, hogy „Jézus Mária, most már ne írjunk több számot!”, de még egy témát lehoztam, ebből lett az Alchemist, ami két óra alatt született. Egyik vasárnap megírtam a riffet, másnap már raktuk is össze. Ez az utolsó előtti szám az albumon, aminek az az érdekessége, hogy a szövegét egy amerikai haverunk írta, aki egyébként a globális Rival Sons fan klubjának az adminja. Így is kerültünk kapcsolatba annak idején. Most is nagy Rival Sons-rajongó vagyok, régen még inkább az voltam, nagyon jó barátok lettünk. Ő pedig nagyon szerette az Ozone Mamát eddig is, és vannak bizonyos írói indíttatásai, annak idején dráma tagozatos volt, meg ilyenek. Egyébként egy New York államban élő középkorú fickó, aki iszonyatosan nagytudású zenerajongó, és akárcsak én, a hatvanas-hetvenes évek zenéit részesíti előnyben. Írt nekünk egy szöveget, mi meg megzenésítettük. Ahhoz képest, hogy sosem csináltunk még ilyet, szerintem egész jól sikerült. Ez így mindenképpen kuriózumnak tekinthető, ráadásul pikk-pakk összeraktuk. A lemez összképét tekintve még egy kicsit hiányérzetem volt, mielőtt az megszületett, ezért kellett még egy dal. 

Ezúttal jobban érezhető a hetvenes évekbeli pszichedelikus, progresszív zenék hatása is.

Ha csak a lemez borítóját nézed, már abban is van egy kis Yes, meg Budgie. Eléggé beleástam magam a hetvenes évek olyan zenekaraiba, akiknek a neve már abszolút nem mond semmit a mai közönségnek, mert a maguk idejében is ismeretlenebbek voltak. Gyakran nagyon jó dolgokat találok.

Mondanál pár zenekarnevet?  

Ami nekem új terep volt, az például a Rare Earth, a Lead Hound, a Tranquility, a Three Dog Night, a The Move, a The Moody Shoes, a Temptations vagy a Barclay James Harvest.  Nem vagyunk ugyan progresszív rock zenekar, de azért kóstolgattuk ezt a vonalat is, ott van például a már említett Yes. Ezért használtunk most analóg szintiket, effekteket, zajokat, hogy kicsit még színesebbé és elszállósabbá tegyük a lemezt. A hangzást is ebbe az irányba vittük, majd a végleges masterelést is. Az anyagot ugyanaz a New York-i fickó, Michael Rich keverte, aki a Sonic Gloryt is. Ő a kilencvenes években hasonló zenékkel dolgozott, például az Anthrax-szel is, szóval egy olyan koma, aki pontosan tudja, hogy kell megkeverni egy rocklemezt.

A mastering pedig a wisconsini Mystery Room Mastering stúdióban készült, az ottani hangmérnöknek csak annyit mondtunk, hogy legyen hetvenes évek, és pont olyanra is csinálta. Olyan húsz éve jött divatba, hogy jó csutkára felküldték a mastereket, ettől persze jó hangosak lettek a lemezek. Eredetileg valami ilyesmiben gondolkodtunk, de ő azt mondta, hogy ezt nem ajánlja ilyen zenéhez, úgyhogy abban maradtunk, hogy akkor legyen hetvenes évek a feeling: kicsit halkabb, viszont a dinamika megmarad hangosabb lejátszásnál is. Sok lemeznek ez is volt a baja annak idején, jól megcsűrték a mastert, aztán nagy hangerőn darabokra estek a dalok. Szóval rábíztuk, ez lett az eredmény, nincs is hiányérzetünk, úgy szól, ahogy mi akartuk.

A dalszerzés hogy működik nálatok?

Megírom az alapokat, a szerkezetet, aztán a zenekarral együtt összerakjuk a dalt próbateremben. Ezúttal a szövegekért is én feleltem, kivéve ugye az Alchemistet. Az előző lemeznél az énekesünknek, Marcinak is volt egy száma, de ez most másképp alakult. Itt is az időhiány volt a döntő, meg az, hogy ki mennyi energiát tudott belefektetni ebben az őrült időszakban. Magyarországon, munka mellett azért ez nem ugyanaz, mint amikor ebből élsz meg, és csak ezzel foglalkozol.

A többiek mit tesznek hozzá az egészhez?

Gergő és Máté, azaz a ritmusszekció azt teszi hozzá, hogy az általam megírt dalok úgy szólaljanak meg, ahogy kell, és ahogy már a fejemben megszülettek. Ők hozzáadják persze a maguk részét, a saját ízeiket, de igazából az alap koncepció ettől nem változik, mindig gyönyörűen megcsinálják azt, amit az adott dal megkíván.

Marcival már nagyon régóta dolgozunk együtt. A kémia úgy működik, hogy az énektémákba én is beleszólok ugyan, ő viszont hozzányúl, alakítja ezeket, és van olyan dal is az új lemezen, amihez ő írt komplett énektémát. Általában hagyom, hogy mindenki kiteljesedjen, ezzel együtt dalszerzőként azért mindig mutatok egyfajta irányt. Most persze ezzel elég egoistának tűnhetek, de szerintem minden zenekarba kell vezető, aki az egészet összefogja, mert a zenekari demokrácia – bocsánat, ha ez durván hangzik, de – úgy érzem, nem működik. Abba a zenébe, amit mi játszunk, én nagyon beleástam magam. Máig gyűjtöm a lemezeket, nem szarakodok az mp3-mal, abszolút analógpárti vagyok. Azonban egy jó zenekar nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ezek a dalok így megszólalhassanak.

Érdekes, hogy ezt mondod, mert ti aztán pont olyan zenét játszotok, amit meghallgatva az ember azt gondolná, hogy a régi módszerrel, közös jammelés során íródnak a dalok a próbateremben.

Volt példa annak idején ilyenre is. Mikor megírok otthon valamit, vagy felveszek diktafonra egy ötletet egy kis erősítővel, hiába van meg a teljes struktúra a fejemben, a dalt a zenekarnak kell összeraknia úgy, hogy abból egy komplett egész legyen. Él egy kép a fejemben persze, de ilyenkor mindig együtt alakítjuk valamennyire a dolgokat. Az egyetlen, ami egész másképp születetett, az az intro, az Evil Ways, amit teljes egészében én játszottam fel a lábdob kivételével, illetve én énekelek rajta egy torzított szájharmonika mikrofonba egy gitárerősítőn keresztül.

Nem egy átlagos megoldás.

Ez ilyen tipikus delta blues dolog, a torzított herfli-mikrofon, meg a jó mocskos hangzás, mint amikor a pályaudvaron mondják be, hogy mi honnan indul… Ez a dal úgy született, hogy a hangmérnökünkkel, Garcia Szabival bezárkóztunk a stúdióba, és ugyan volt valami elképzelés a fejemben, mégis nagyon ad hoc módon született meg, nem is próbáltuk el. Egy lábdob megy, pár szinti, mellotron, pici perka, egy irdatlan szitárszólam, meg egy agyon-delayezett gitár. Addig gyúrtuk, amíg el nem tudtam játszani, vagy inkább, amíg azt nem mondtuk, hogy na jó, ez már elég keleties és sötét lett, maradhat.

A másik oka annak, hogy most kevesebb volt a próbatermi örömzenélés, hogy ezúttal határidőre dolgoztunk. Meg kellett szabni egy időhatárt előre a hozzátartozó vezérfonallal, és arra felfűzni a dalokat, nem tudom ezt szebben mondani. A korábbiakhoz képest mindenképp másképp szerettem volna csinálni ezt a lemezt. Oké, maradjon Ozone Mama, de azért legyen hallható a különbség, hangulatilag és minőségileg is. A mostani dalokból kevésbé az alternatív rock, vagy grunge dolgok köszönnek vissza, sokkal inkább a hetvenes évekre jellemző pszichedelia, ahogy ez már szóba került.

Neked ez a hetvenes évek-mánia hogyan jött annak idején? A mi korosztályunkban nem feltétlenül megszokott dolog.

Valószínűleg onnan, hogy egyrészt amikor tizenéves voltam, és bekötötték hozzánk az MTV-t, azon láttam először a Rolling Stonest, meg az AC/DC-t, és ezek azonnal megtetszettek. Másrészt van egy nővérem, aki kint élt Amerikában, ő akkor költözött haza, amikor még kicsi voltam, és hozta magával a bakelitlemezeit, amiket nekem adott. Neil Young, Bruce Springsteen, meg persze egy Rolling Stones, utóbbiból például ki volt harapva egy darab, így sem az A, sem a B-oldal első számát nem lehetett meghallgatni.

Volt néhány southern rock banda mint a Lynyrd Skynyrd, vagy az Allman Brothers Band, amikre elsőre felkaptam a fejem. Aztán jött a Doors, utána a Sabbath, Zeppelin, Deep Purple, Hendrix, ami a keményebb rock felé vitt el. Manapság azonban hallgatok country-t, bluest, bluegrasst, motownt is.

Volt persze metal korszakom is, de ezek közül is inkább a stoner dolgok jöttek be. Hallgattam death metalt, de abból is olyanokat szerettem, mint a Carcass, ahol a két gitáros elment ilyen blues irányba később. Bill Steer csinálta ugye a Firebirdöt, Mike Amottnak meg ott volt a Spiritual Beggars. Valahogy kiszagolhattam, hogy oké, jó kis death metal lemez a Heartwork, de mégis felbukkantak rajta a wah-pedálos, pentaton szólók, előjöttek valahonnan mélyről azok a hard rock gyökerek, amit később a saját projektjeikben ki is bontakoztattak.

Érdekes, hogy ezt mondod. Nemrég pont arról beszélgettem valakivel, hogy a Carcass tele van nagyon erős Thin Lizzy-hatásokkal, akár a szólókat, akár a gitárharmóniákat nézzük, csak ez elsőre nem feltétlenül jön le.

Erre gondolok én is, tele vannak ilyenekkel a dalaik. Persze nem az első pár lemez, az orvosi szótárak felhörögve, de az utolsókban abszolút ott van ez a hatás.

Gitározni milyen hatásra kezdtél?

Első körben a Rolling Stones adta az ötletet, hogy tizenévesen gitárt fogjak. Nagy Keith Richards meg Hendrix-fan voltam régen, most is az vagyok persze, csak nem ragadtam le náluk. Amikor az idősebb rockerek állandóan a Purple-t, Zeppelint, Sabbath-ot, vagy Hendrix-et emlegetik, mindig mosolygok magamban azért egy kicsit, hiszen nem ebben a pár előadóban merült ki ez a korszak, volt ott még sok más hihetetlenül jó zenekar, melyet sajnos csak kevesen ismernek.

Tanultál amúgy klasszikus értelemben zenét?

Nem. Egy gitársuli-könyvem volt, amiből az összes akkordot megtanultam, meg a kazettákat tekergettem vissza egészen addig, amíg nem tudtam eljátszani az adott riffet vagy szólót. Persze, máig be szeretném pótolni ezt valamikor, főleg a zeneelmélet részét. Nyilván nem vagyok teljesen zöldfülű a témában, de bevallom, hogy érzem a hiányát, vagy inkább azt mondom, hogy biztosan sokkal többre lennék képes úgy, ha ez is tisztába lenne rakva a fejemben.

Gitárosként mi az, amit erős oldaladnak tartasz? Kik azok, akiknek a játékát szereted?

Keith Richards, George Harrison és Jimi Hendrix miatt kezdtem el gitározni. Nem vagyok egy kifejezetten virga gyerek, nekem nem az a fontos, hogy huszonhárom hangoz szólaltassak meg egy másodperc alatt másokat kábítva. Mindig is inkább azok a gitárosok fogtak meg, akik talán picit egyszerűbb, de szőrszálborzoló témákat játszanak. Ezt hívják feelingesnek, nem igaz? Ha megnézel egy korai Zakk Wylde-ot – nem a Black Label Society-korszakra gondolok, hanem mondjuk a Pride And Gloryra, vagy a korai Ozzy-lemezekre – ő is inkább blues-alapú szólókat játszott, sok pentatont, de nem feltétlenül metál tekerést. Ezeket a blues alapú, de egyben gyors dolgait nagyon szeretem.

A másik kedvencem Duane Allmann, az Allman Brothers band gitárosa, aki meghalt korán. Rettenet jó slide gitáros volt, ő az egyik favoritom, nagyon bírtam az egész fickót, a kisugárzásával együtt. Az Allman tesók Georgiában éltek, az egész southern rock műfaj a déli államokban született az. Ilyen bandák voltak még a Marshall Trucker Band, The Band, ZZ Top, Grinderswitch, Little Feat, The Outlaws, Atlanta Rythm Section, Molly Hatchet, Black Oak Arkansas. A kilencvenes évekből az egyik személyes kedvencem, a The Black Crowes vitte tovább ezt a vonalat, illetve manapság a Blackberry Smoke az a zenekar, aki leginkább továbbviszi a fáklyát. Gitárosok közül nagyon kedvelem még Jimmy Page játékát, Hendrixet, Paul Kossofot, Warren Haynest, Ed Mundellt, és Joe Walsh-ot is.

Eddig az első rész – a folytatást itt olvashatjátok!

Az Ozone Mama A38-as koncertjéről a buli Facebook-eseményén találtok infókat! 

(Fotók: Debreczi János Gergely Photography)  

Tags: , , , , , , , ,


About the AuthorLap tetejére ↑