"Az egyéniség a jazz zenében különösen fontos, ez a..." />

Interjúk

Megjelent augusztus 14th, 2013 | by Füstös Bálint

László Attila – beszélgetés a Gitármánia táborban

“Az egyéniség a jazz zenében különösen fontos, ez a szuverenitásnak a lehetősége. Valaki a hangszerén pár hangot megfog, és máris meg lehet ismerni.”

László Attila Liszt Ferenc-díjas jazzgitáros és zeneszerző, a Magyar Jazz Szövetség egykori elnöke a Gitármánia táborban tartott előadást új, abszolút szolmizációs rendszeréről, beszámolt indiai zenei élményeiről is. Az előadás után beszélgettünk.

Említette az előadáson, hogy sokfelé zenél, játszott Indiában, Amerikában, zenél Babos Gyulával és Tátrai Tiborral, mellette a zeneakadémia Big Bandjét vezeti. Hogyan lehet az egyik zenei környezetben tanultakat hasznosítani egy más zenei világban?

Ha a közös dolgokat végiggondolja az ember, akkor erre könnyebb választ adni. Én már egy ideje a zenéléssel, a számírással, különböző zenei helyzetekkel azt szeretném elérni, hogy egy kis életkedvet erősítsek egy adott előadással, egy adott helyzetben. Erre néhány éve jöttem rá, amikor azon gondolkodtam, hogy miért olyanok az én dolgaim, amilyenek, és azt vettem észre, hogy ösztönösen van egy ilyen igény bennem. Ez tulajdonképpen összecseng azzal, hogy ha az ember kap egy olyan lehetőséget, hogy kiáll más emberek elé és ott „mondania” kell valamit, akkor azzal mit akar elérni. Persze erre millió válasz lehet, valaki szereti magát megmutatni, vagy szereti elkápráztatni a közönségét, millió lehetőség van. Én azt hiszem nálam az a gyakori, hogy szeretem, ha megjön a kedve a hallgatóságnak valamihez.

A zeneakadémián 26 éve tanít. A fiatalok egy másfajta zenei környezetből érkeznek, a mai zenéket hallgatják, ismerik. Lehet velük lépést tartani?

Igen, a fiatalok zenéjében, mivel gitár táborban beszélgetünk, tehát főleg a gitár muzsikában valóban vannak új irányzatok. De ha a lényegét nézzük, én továbbra is maradnék az előző megfogalmazásnál, akár stílusoktól függetlenül is lehetséges ez a fajta kooperáció. Az újabb irányzatokat is így hallgatom, egy rockzene is lehet olyan, hogy az embernek jó érzése lesz, vagy a jazzisták közül George Benson feltünő volt, akárhányszor meghallgattam mindig jó kedvem lett. Nem tudni mitől, ez valami olyan titok, ami megszépíti az egészet, abból a szempontból, hogy ez nem egy tanulható dolog, ehhez kell az egyénisége annak, aki csinálja, hogy ő is így érezzen, hogy hihető legyen. Szóval ez egy összetett dolog, a legszebb része a zenének igazából stílusoktól független. Így az, hogy fiatalok környezetében vagyok rendszeresen a tanítás kapcsán, számomra szórakoztató és kellemes. Egyrészt fiatalon tartja az embert, másrészt pedig érzem alkalmanként, amikor betalál valami innen. Hiszen ők általában érzékeny és nagyon nyitott, jó fej zenészek, zenész palánták. Azonnal megéreznek dolgokat, reagálnak, tehát én is tanulok dolgokat.

Az akadémia jazz tanszékére különböző habitusú, egyéniségű emberek járnak. Mindannyian azonos tananyagot tanulnak, hasonló gyakorlatokat végeznek, sokat gyakorolnak. Hogyan lehet arra törekedni, hogy míg minden gitáros ugyanazt tanulja, mégis megőrizzék a saját egyéniségüket? 

László Attila

László Attila

Az egyéniség a jazz zenében különösen fontos, ez a szuverenitásnak a lehetősége. Valaki a hangszerén pár hangot megfog, és máris meg lehet ismerni. Ennek nagy ára van, sok mindenről le kell mondani, nem áll be ilyen-olyan sorokba az ember. Viszont gondoljunk bele, a mai világban, ha valaki az egyéniségét érzi, önérzete, önérzése van, az segít az életben elviselni a dolgokat, különböző helyzetekben talál megoldást, tudja, hogy ő maga kicsoda. Ugyanez erre a zenei példára lefordítva azt jelenti, hogy aki ezt oktatja, az szerintem akkor teszi jól, ha támogatja az egyéniséget. Ami be van építve, ugyanúgy született az emberrel, ahogyan a beszédhangja, a stílusa. A jazz tanszék egy olyan hely, ahol 3-4 évig lehetőségük van a fiatal embereknek, akik erre fogékonyak, hogy elsősorban ezzel foglalkozzanak. Ez egy óriási dolog a mai világban. Ennek ára van, sok mindenről le kell esetleg mondani, van, aki ezt vállalja, van, aki besokall, nincs két egyforma eset. Az improvizációs gyakorlat órákon, amiket szintén tanítok a tanszéken, fontos, hogy testre szabottan, ki-ki a maga egyéniségének megfelelő dolgokra jöjjön rá, hogy azon keresztül tudjon megszólalni.

Hegedülni tanult, azután játszott rockzenét is, utána építészmérnök lett. Mégis mi volt az, ami végül a jazz felé fordította?

Amikor társaságban beszélgettünk és szólt egy magnó, vagy valami jó zenét hallottunk, gyanús volt, hogy mindig ott jár a fülem. Egyetemista koromban egyre inkább érdekeltek a jazzes dolgok, amikben az abban a pillanatban megszülető kreativitás volt az egyik lényeges dolog, ami nagyon megfogott. Ez még most is így van. A zene egy túláradó életörömnek, kedvnek a nagyszerű kifejezési lehetősége, erre az improvizáció nagyon alkalmas, ha valaki képes rá.

Változik a világ, ugyanígy zenei értelemben is változnak azok a felületek, ahol egy zenész tud kommunikálni a közönségével. Mit gondol a közösségi oldalakról, vagy az internet szerepéről a zenében?

Ez most pár év alatt nagyon sokat változott és pár év alatt nagyon sokat is fog változni. Funkciójában más egészen, mint egy koncert, van egy olyan előnye, hogy egy pillanat alatt bármi elérhető. De van egy olyan hátránya, hogy be lehet sokallni tőle. Olyan nagy a választék, a kínálat, hogy az ember legyint egyet és elmegy focizni. Tehát azt gondolom, hogy az egész virtuális megközelítés most kezdi megtalálni a helyét, állandóan változik magában is. Én például nem szoktam csak úgy böngészni. Valamit küldenek, valamit keresek, igyekszem redukálni azt az időt, ami olyan dolgoknak a böngészésével telik, ami más, mint amit keresek. Ez lehet, hogy furcsán hangzik, de pontosan a virtuális lehetőségeknek a nagy száma készteti arra az embert, hogy próbáljon gazdálkodni azzal az idővel, amit monitor előtt akar tölteni, szelektáljon. Azt a funkcióját a zenének, hogy képes közvetlenül az ember lelkéhez szólni, valós időben zajlik nem érdemes föladni olyanért, ami kevésbé tartozik a lényegéhez. Tehát egy diszkózene remekül el tudja érni azt a hatást, hogy az ember hasába járjon a basszus, vagy beinduljon tőle, de ebből is, mint a virtuális dolgokból, ha túl sok van, akkor kicsit elveszti azt a fajta érzékenységét az ember ahhoz, amit a zene képes az embernek adni.

Köszönöm szépen!

Tags: ,


About the AuthorLap tetejére ↑