"Annyi jó gitáros és zenekar van, hogy egyfajta kih..." />

Interjúk

Megjelent május 28th, 2013 | by Szabó Zoltán

Király István interjú

“Annyi jó gitáros és zenekar van, hogy egyfajta kihívásnak is tekintem, hogy a laikusok számára is érthető legyen a zenénk.”

Egy kiváló hazai gitárosra szeretnénk felhívni a figyelmet, aki igazán megérdemli, hogy minél többen megismerjétek a nevét! Elképesztő tudás, hatalmas szív, hátborzongatóan jó dallamvilág egy személyben: Király István!

Javaslat, a cikk olvasása közben hallgasd ezt >>

Első körben kérlek, mutasd be egy kicsit az eddigi pályafutásod a nagyközönségnek, mit kell tudnunk Rólad? Hol voltál eddig?

Király István

Király István

Ott, ahol most is vagyok :) Viccet félretéve, először is köszönöm a megkeresést és a jelzőket.
Immár közel 20 éve koptatatom a deszkákat, de ezek a deszkák úgy tűnik tényleg mocsárszagúak. :) A kilencvenes évek elején volt egy zenekarunk, melyet Gidófalvi Attila karolt fel és menedzselt. Tizenéves fejjel ez óriási siker volt, több nagyzenekarral közös koncertek, turnék, klub-bulik, sziget, 3 lemezre szóló szerződés, klip, szóval bekerültünk a hazai rock élet körforgásába, amit már akkor is egy szűk elit képviselt. Lehetőségem volt egy színpadon állni és együtt zenélni a nagyokkal, szóval hatalmas élmény volt. Sajnos hamar véget ért az álom, ennek több oka is volt, legfőképpen, hogy a zenénk igazából nem tudott utat törni magának, így szépen lassan a lendület is elfogyott, aztán belefáradtunk és mindenki hazatért a szatmári valóságba. Ekkor határoztam el, hogy saját formációt alakítok és exhibicionista módon a gitárokra helyezem a hangsúlyt az éneke(s)t mellőzve.

Egyébként is reneszánszát élte ez a fajta instrumentális muzsika, ami nagyon megfogott. Kezdetben persze a nagyok nótáit játszottuk (Vai, Satriani, Mcalpine,stb) aztán később már jöttek a saját ötletek is, amiket először kicsit később 2009-ben sikerült lemezformába önteni. Aztán a pozitív fogadtatás eredményeképpen hamarosan újra stúdióban találtuk magunkat. A második lemezünk még nagyobb sikerekkel örvendeztetett meg minket mind a közönség, mind a szakma részéről. Olyan elismeréseket kaptunk, amire álmunkban sem gondoltunk volna. Közben egyre többen keresték meg a zenekart, koncert lehetőségeink is bővültek, sikerült baráti segítséggel két klipet is forgatni, így egyenes következménye volt, hogy újabb nagylemez kerüljön terítékre.

Mostanában jelent meg a legújabb lemezed. Mit kell tudnunk erről az anyagról?

Igen, gyakorlatilag a napokban jelent meg a harmadik nagylemezünk „Melodic Vision” címmel. Az előzőekhez képest talán abban tér el, hogy sokkal érettebb, gyakorlatiasabb album született, valamint ahogyan Dandó Zoli is említette szinte minden stílust megérintünk picikét. Ennek ellenére mégis egységesnek és egésznek mondanám a lemezt, stílusában, pedig nem is tudom meghatározni, de lehet nem is nagyon szeretném, majd az értő fülek megteszik :)

A dalok most sem születtek másképpen, mint korábban. Lehet picit nevetséges, de folyamatosan rögzítem az ötleteimet a telefonomra vagy valamilyen eszközre, ez akár a nyílt utcán is megtörténhet, olyankor eléggé hülyének néznek a járókelők. Valljuk be nem mindennapi látvány, hogy valaki a saját telefonjába dúdolgat :). Aztán ezeket az ötleteket már hangszeresen építem tovább, amiben a zenekar óriási segítséget nyújt. Sőt, egy albumra kb 20-25 dal születik, s a zenekar, mint természetes szűrő eldönti, hogy mi az ami belefér vagy sem, szóval rengeteg dal kuka . A felvételek a Tom-Tom stúdióban készültek immár harmadik alkalommal, Kölcsényi Attila hangmérnök kezei alatt. Különös stúdió történetünk nagyon nincs, hisz a költségek miatt „rohanás” az egész hét.

Milyen eszközöket használtatok a felvételek során? Mi a megálmodott sound alapja? Ehhez képest miből áll a koncerteken használt motyód?

Már az első albumnál is ragaszkodtam a szárazabb hangzáshoz és az autentikus hangszerek használatához. Ez ebben a stúdióban szerencsére kivitelezhető, rendelkezésre állnak olyan hangszerek, mint a Hammond vagy Rhodes. Azt hiszem a saját „cuccom” bemutatásánál csalódást fogok okozni, ugyanis egyáltalán nem vagyok hozzáértő „motyóguru”. :)

Egyszerű felhasználó vagyok, aki a most használt erősítőjét 5 éve megvette és azóta egy potmétert nem mozdított rajta :) Egyébként egy Line6 Vettát használok, hol 2*12 hol 4*12-vel, kiegészítőként pedig egy Whammy és egy Cry Baby pedált. Régen (és persze most is) csöves rajongó voltam, Egy Laney klippet vagy egy Marshallt használtam, de a Line6 annyira sokoldalú, hogy ebben a stílusban 100 %-ig megfelel. Gyakorlatilag a stúdióban is ezt használom, annyi különbséggel, hogy ott Köles eltekergeti a potikat :P

Hol élsz most, hogyan rendelkeztél be a mindennapokban? Milyen szerepet játszik a muzsika az életedben?

Mátészalkán élek, ahogyan a zenekar nagy része is, van egy családi vállalkozásunk, ami a mindennapi megélhetést biztosítja. Közhely, amit mondani fogok, de a rengeted elfoglaltság mellett, az állandó mókuskerék közepette, a zene a minden…
És azt hiszem ez így is marad.

Kicsit kanyarodjunk vissza az időben: Kik voltak a kedvenc gitárosaid? Kik voltak a tanáraid? Hogyan tudtál továbblépni az egyes szintekről, vagy nem is volt olyan, hogy úgy érezted megrekedtél és nehéz a fejlődés?

Király IstvánÉdesapám zenészember, így került a kezembe a gitár, aztán doboltam meg bőgőztem egy ideig, de csak sikerült visszakanyarodnom. A kedvenc gitárosom? Gyermekkoromban Ted Nugent, Richie Blackmoore, Gary Moore, Santana , szóltak Apa magnóján, aztán később már Nuno,Vai,Satriani és Kotzen is képbe került.

Édesapám tanította meg az alapokat, tanárhoz soha nem jártam, csak nemrég foglakozott velem 1 szűk évet Balogh Roland. A jazz rejtelmeibe akartam magam beleásni, némi elméletet magamba szívni, amihez alapvetően hülye vagyok :)

Szerintem a tudás alapja a gyakorlás. A mai fiataloknak nyilván könnyebb dolga van, nem kell kagylózni a kazettás magnó előtt, számos oktatófilm elérhető ingyen, csak meg kell keresgélni. Igazából soha nem volt koncepcióm erre, mai napig úgy érzem, hogy nem tudok gitározni. Lehet, hogy ez visz előre, nem tudom…

Engem mindig érdekel a zene mögött rejlő ember, a küzdelmes lélek, hogyan győzi le az akadályokat. Ha visszatekintesz a kezdetekhez, biztosan sok nehéz helyzet jut eszedbe, amikor le kellett győznöd a kishitűséget, túllendülni a kudarcokon, hogy uralhasd a hangszered vagy előre vidd a karriered. Mi az vagy Ki az, aki ilyenkor segítséget jelentett számodra? Hogyan tudtál továbblépni a mélypontokon?

Rengeteg kudarc ért és ér minket manapság is, de úgy gondolom, hogy egy ilyenfajta rétegzenével ez nem is történhet másképp. Egyrészt sokan nem is ismerik ezt a stílust, másrészt, ha ismerik is, valahogyan el kell érni őket a zenén keresztül, hogy fogékonyak legyenek. Annyi jó gitáros és zenekar van, hogy egyfajta kihívásnak is tekintem, hogy a laikusok számára is érthető legyen a zenénk. Persze mondhatok konkrét dolgokat is, mint pályaudvaron alvás, 1-2 embernek eljátszani a komplett műsort, de ezek mind előreviszik a dolgot, ha úgy érzed van értelme annak, amit csinálsz. Ezeket a rossz emlékeket leginkább a hiteles pozitív visszajelzések teszik semmissé. Sokat segítenek. Személy szerint pedig Apukám az, akire gyakorlatilag mindig hallgattam-hallgatok, főleg a dalaimat szeretem vele „zsűriztetni” :) De legfőképpen imádom a zenét, és ez mindenen átsegít.

Hogyan tudsz a mai zenei helyzetben érvényesülni? Értem ezt egyrészt arra vonatkozólag, hogy az igényes produkcióhoz jó anyagi háttér kell, amit manapság nehéz megteremteni csupán zenélésből, tehát hogyan tudod a színvonalat tartani? (miközben a hazai gázsik, lemezeladások, meg úgy általában az ilyen típusú zenék-zenészek élete nem könnyű) Másrészt mik az elvárásaid a lemezeiddel, zenéddel?

Csak a saját eszközeink állnak rendelkezésre, ezeket a végletekig megpróbáljuk kihasználni. Nagyon jó a közösség a zenekarban és a zenekar közvetlen környezetében, mindenki ott segít, ahol tud, persze saját erejéhez mérten. Azt hiszem ezzel az instrumentális zenével nagyjából ki is aknáztuk a hazai lehetőségeket, hisz a lemezeink is szépen fogynak, a második lemezünk több szakíró együttes véleménye szerint az év lemeze lett (hardrock.hu), havonta átlagban 2 önálló koncertünk van, gyakorlatilag a határokat feszegetjük, még ha nem is vagyunk közismertek.

Az anyagi hátteret szintén a helyi közösség, vállalkozók, egyesületek biztosítják. Az első nagylemeznél nagyon nehéz dolgunk volt, de idővel egyre több támogatót találtunk, akik már jelentős összeggel járultak hozzá a továbbiakhoz. Nem hiszem, hogy óriási reklámértéke lenne a zenekarnak, de mégis számos ismert és ismeretlen támogató jelentkezett, hogy patronálná a zenekart. Természetesen nem ebből élek (élünk), a csapat minden tagjának van polgári foglakozása és mindenki több formációban játszik.
Az elvárásaink rém egyszerűek, szeressék a zenénket, mi pedig boldogak leszünk :)

A célok?

Ami a fejemből kipattan, azt valahogyan rögzítsem, és ezt valamilyen formában elérhetővé tegyem másoknak. Éppen ezért nem keresünk kiadót sem. Azt csinálunk, amit csak akarunk. :)

Azt hiszem komoly céljaink (még ha az ember ábrándozik is néha :) itthon biztosan nem lehetnek. Ahhoz tényleg 100 %-ig csak ezzel kellene foglakozni, de úgy hiszem, akkor sem lépnénk sokat előre. Nem mondom, hogy egy külföldi turné ajánlatot visszautasítanánk, de erre nem hiszem, hogy sor kerül, annak ellenére, hogy több fesztiválon is játszottunk már kint és tényleg sikere volt a dolognak.

Álmodozzunk kicsit, ha tehetnéd kivel csinálnál közös dalt, kivel zenélnél? (lehet bármilyen hangszeres)

Van egy tervem, remélem egyszer megvalósul. Gyakorlatilag a kedvenc hazai zenészeimnek írok dalokat, és ezt egyszer szeretném fel is venni velük. A probléma ott kezdődik, hogy sokukat nem is ismerem. :) De hátha összejön :) Gitáros vonalon már teljesült pár álmom, a Gitárpárbajok keretében egy színpadon lehettem olyan emberekkel, akiknek a lemeze állandó kellék a kocsimban.

Milyen tanácsokat tudnál adni a mai fiataloknak, akik most kezdtek bele a gitározásba, zenélésbe?

Nem tisztem tanácsokat osztogatni, talán még egyszer sem tettem meg. Nem is tudom. Az biztos, hogy kitartónak és eltökéltnek kell lenni.  Ja, és a gitár mellett tanuljanak énekelni, az énekesekkel csak a baj van :)

http://kiralyistvan.hu

Köszönöm az interjút!

Ha szeretnél nyerni egy dedikált példányt Király István legújabb lemezéből, akkor játssz velünk a facebook oldalunkon!

Király István - Melodic Vision CD

Tags: ,


About the AuthorLap tetejére ↑