Hírek

Megjelent március 13th, 2018 | by Kovács Attila

Katana-Artist – Új csúcsmodell a BOSS Katana szériájában

Tavaly jelent meg a hangszerpiacon a BOSS Katana sorozata, amely azóta akkora sikert aratott világszerte, amire még maga a gyártó sem számított. Szakmai forrásaink szerint amellett, hogy az online médiában sok fórumon dicsérik az erősítőt, sok videó készült róla, a széria egészen komoly eladásokat is produkál, különösen az 50-es és a 100-as modell.

A Katana eredeti koncepcióját “a kevesebb több” elve mentén alakították ki. A cél egy könnyen kezelhető, kompakt, mégis változatos zenei környezetben használható digitális erősítő volt, persze a névnek megfelelő hangminőséggel. Ezzel összhangban más modellekhez képest kevesebb lett az elérhető erősítőmodellek száma, és analóg bemenetet kapott. A BOSS a zenészek fejével gondolkodva arra jutott, hogy a rengeteg beépített effekt ellenére sokan szeretik használni a jól bevált saját pedáljaikat is,  így kifejezetten arra törekedtek, hogy a Katana jól dolgozzon együtt ezekkel is, ne fulladjon be, legyen elég headroom*, és ezzel együtt minőségi hangzásra legyen képes.

*A headroom analóg és digitális jelfeldolgozási környezetben az a mennyiség, amivel az eszköz jelátviteli képessége, illetve a tranziens hangcsúcsok meghaladhatják a névleges teljesítményszintet anélkül, hogy károsítanák az eszközt. 

Mindezek mellett a Katana sikerének másik titka a gyártó szerint a pofonegyszerű kezelhetőség. A tapasztalat az, hogy a rengeteg hangszín közül a gitárosok nem használják ki mindet, így aztán a Katana öt erősítőmodellt és tizenöt effektet tartalmaz, amelyek viszont az editor szoftver segítségével bármikor lecserélhetők arra, amelyikre épp szükséged van. Ennek köszönhetően nagyon egyszerűen beállíthatók a hangzások, így bármilyen környezetben, próbán és koncerten is nagyon könnyű vele jól szólni, nincs szükség hosszas programozásra.

A BOSS figyelte a felhasználók kommentjeiből okulva a tavalyi év második felében kihozta a Version 2 szoftverfrissítést, hogy még több effekt és memóriafrissítés legyen elérhető, amit szintén jól fogadott a közönség.  Így végül úgy döntöttek, hogy miért ne próbálkozzanak meg egy nagyobb, drágább modellel? Ez lett a Katana-Artist, amely nemrég debütált a nemzetközi piacon, és már itthon is kapható.

Az Artist célkitűzése, hogy megtartsa a széria korábbi előnyeit, ugyanakkor a még jobb hangminőség érdekében egy minden eddiginél komolyabb Waze hangszórót kapott, és egy félig zárt ládát, amit kifejezetten  ehhez az erősítőhöz terveztek. Így lett az Artist Katana erősítősorozat csúcsmodellje.

Az élő koncertekhez tervezett 100 Wattos Katana-Artist új hangláda-konstrukcióval, előre néző vezérlőkkel és egy prémium minőségű 12”-os Waza hangszóróval van ellátva. A félig nyitott hangláda ideális rock hangzást garantál, rendkívül strapabíró és tökéletesen fókuszálja az erősítő telt hangját. Mindezek mellett a Katana-Artist kifinomult játékérzetre hangolt öt csatornája tökéletes harmóniában működik együtt a Waza hangszóróval és új hangládával.

A BOSS egyedi Waza hangszóróját hatvanas években megjelent, azóta etalonná vált 25W-os brit Stack hangszóró inspirálta. Az eredeti hangszóró részletes analízise, a mágnes és más felhasznált anyagok körültekintő kiválasztása után a BOSS-nak sikerült tökéletesen megvalósítani ezt az ikonikus hangzást, ráadásul megnövelt teljesítmény mellett.

A Tube Logic megközelítéssel tervezett dinamikus végfoknak köszönhetően a Katana-Artist elegendő hangerőt és headroom-ot biztosít minden zenei műfajhoz, beleértve a legkeményebb rockstílusokat is. Az általános Katana panelvezérlők mellett az erősítő külön potméterekkel rendelkezik az új Katana Version 2 frissítéssel hozzáadott Cabinet Resonance és Air Feel funkciók beállításához.

A Katana-Artist gitárerősítő használatával kapcsolatos további információk a BOSS magyar weboldalán, és a Music Connects honlapon!Tags: , , ,


About the AuthorLap tetejére ↑