Blog

Megjelent február 17th, 2018 | by Kovács Attila

Holnap éjfélig még szavazhattok a legjobb Új Gitárosra – Itt van a mi TOP 10-ünk

Már több alkalommal olvashattatok ezeken az oldalakon az idei Új Gitáros Tehetségkutatóról. Múlt vasárnap lejárt a nevezési határidő, összesen 83 pályamű érkezett, mindenféle stílusban és minőségben, saját dalok és feldolgozások egyaránt.  Hét gitárost a zsűri, hármat a közönségszavazás juttat a döntőbe, így hát érdemes szavazni arra, aki a legjobban tetszett nektek, hiszen a versenyen értékes nyeremények találnak gazdára. Most pedig ismerjétek meg azokat a versenyzőket, akiket mi a legjobbnak találtunk az idei mezőnyből.

Barkóczi Bence – End of Totipotency 

A névsor elején az egyik személyes kedvenc az idei mezőnyből: valódi zenei gondolatok, eredetiség, kitűnő hangszerkezelés, mindez egy sokszínű, hangulatos, meglepetésfaktort is tartalmazó, mégsem öncélú, ízléses saját szerzeményben. Valahogy így kell ezt csinálni.

 

Barna Endre – Lost Without You 

Endre fegyelmezett, technikás, mégis érzéssel teli játékával fogott meg. John Petrucci dalát sikerült úgy interpretálnia, hogy ha nem tudnám, hogy feldolgozás, simán elhinném, hogy ő írta.

 

Bedy Gergő – Séta Vendriner úrral 

Mindig is szerettem az olyan gitárosokat, akik láthatóan nem akarnak a világ legjei lenni, mégis, mikor kezükbe veszik a hangszert, olyan magától értetődő természetességgel jön belőlük a zene, mint a víz a megnyitott csapból. Gergő jó értelemben vett eszköztelen, letisztult dala szép példája ennek, bármikor meghallgatnék még pár hasonlót tőle.

 

Kristóf Martin – Weber & Wagner 

Martin szerzeménye jó ízlésről és arányérzékről árulkodik, nagyon szépek a hangszínei, az előadásmód pedig kiforrott stílusú játékosra vall. Csak gratulálni tudok hozzá.

 

László Bence – Scuttle Buttin 

Az utolsóként érkezett videóban ritka kivételként teljes zenekart láthatunk a gitáros mellett. László Bence játéka méltó a dal eredeti előadójához, és kifejezetten dicséretes, tökös megoldás, hogy egy utólag nem kozmetikázott próbatermi felvétellel jelentkezett. Csak így tovább!

 

Nemes “Kölyök” Gábor – Dream F.C. avagy Jakab alszik 

Szeretem azokat, akik merik a saját útjukat járni. Kölyök akusztikus gitáron előadott dalának bensőséges, intim hangulata a technikás témákon is átsüt, és bár a felvétel képi szempontból és játékot tekintve sem feltétlenül hibátlan, az egyéniség nem a pixeleken, vagy egy-két félreütött hangon múlik.

 

Paukovics Gergely – Wonderful Slippery Thing 

Gergő sokféle árnyalatot közvetíteni képes, érett hangszerkezelése már az első pillanatban megtetszett, ezt az érzést pedig tovább erősíti az általa küldött videó, amelynek – a benne elrejtett poénnal együtt  – minden képkockájáról lejön, hogy ez a srác igazán élvezi, amit csinál.

 

Sápi Zsolt – The Blue Room 

Irigylésre méltó, amilyen laza magabiztossággal előadja Zsolt ezt a Guthrie Gowan-szerzeményt. Érezni és hallani lehet a precíz, mégis könnyed futamok mögött meghúzódó sok befektetett időt. Szívesen meghallgatnám egy saját szerzeményét is.

 

Szöllősi Kristóf – A Madman’s Diary (pt.1) 

Nagyon ritkán hallok olyan dalt itthonról, amelyre Mike Patton bármelyik énekhangszínét el tudnám képzelni, és most végre itt egy! Bár Kristóf szerzeményét nem feltétlenül érzem teljesen kerekre formáltnak – nem is biztos, hogy célja volt ez – a formabontásra való hajlamot mindig értékelni szoktam. Remélem, lesz folytatása ennek a naplónak.

 

Zádor Tamás – Follow the Blue Rabbit 

A névsor végére ismét egy saját dallal jelentkező gitáros, Zádor Tamás maradt, aki szintén az idei év egyik legerősebb anyagát küldte be. Szerzeménye saját zenei világú szerzőre utal, gitárjátéka pedig tapasztalt, változatos hatásokkal dolgozó zenészt sejtet. Szívesen meghallgatnám ezt a számot élőben, zenekari kísérettel is.

További információk a verseny weboldalán és Youtube-csatornáján

Tags: , , ,


About the AuthorLap tetejére ↑