Hírek

Megjelent január 11th, 2018 | by Kovács Attila

Hatvanhét éves korában elhunyt Fast Eddie Clarke

Hatvanhét évesen elhunyt a Motörhead eredeti gitárosa, Edward Allan Clarke, vagy ahogy mindenki ismerte, Fast Eddie Clarke. A gitárost egy londoni kórházban érte a halál, ahol tüdőgyulladással kezelték. Clarke a Motörhead tagjaként a zenekar első öt stúdiólemezén, valamint a legendás No Sleep ’til Hammersmith koncertalbumon játszott, majd kilépése után az UFO basszusgitárosával, Pete Way-el alakított új csapatot Fastway néven, velük utoljára 2011-ben adott ki lemezt, mely a Dog Eat Dog címet kapta. Halálával a Motörhead klasszikus felállásának utolsó élő tagja távozott el.

Phil Campbell így nyilatkozott:

Most hallottam a hírt, hogy Fast Eddie itt hagyott minket. Igazi sokk ez számomra. Mindig emlékezni fogunk védjegyszerű riffjeire, és arra, hogy egy igazi rock ‘n roller volt. Nyugodj békében, Eddie!

A zenekar dobosa, Mikkey Dee a következőket mondta:

Ez szörnyű, elment az utolsó a három amigóból. Nemrég találkoztam Eddie-vel és kitűnő formában volt, szóval teljesen sokkolt a hír. Eddie és én mindig nagyszerűen kijöttünk egymással, már alig vártam, hogy újra lássam ezen a nyáron, amikor Angliába megyünk a Scorpionssal. Most Lemmy, Philty és Eddie megint együtt jammelhetnek, és ha jól figyelsz, biztos vagyok benne, hogy hallod őket. Részvétem Eddie családjának és barátainak.

A magunk részéről Fast Eddie egyik legemlékezetesebb felvételét idézzük fel megemlékezés gyanánt. A Capricorn gitárszólóját az Overkill album munkálatai során úgy rögzítették, hogy Clarke nem tudott róla. Éppen a gitárját hangolta, bemelegített, majd szólt, hogy oké, jöhet a felvétel. Jimmy Miller producer meglepetésére azt válaszolta neki, hogy már meg is vannak vele, aztán tett még a gitársávra néhány effektet, és végül így jelent meg a dal. Nagyszerű, spontán pillanata ez a rocktörténelemnek, ami egyébként nem egyedülálló a Motörhead történetében sem, és jól jellemzi a zenekar hozzáállását. Jó utat, Fast Eddie! 

Tags: , , , ,


About the AuthorLap tetejére ↑