Hírek

Megjelent február 12th, 2018 | by Kovács Attila

Glenn Tipton, a Judas Priest gitárosa Parkinson-kórja miatt visszavonul a turnézástól

A Judas Priest gitárosánál, Glenn Tiptonnál tíz évvel ezelőtt diagnosztizálták a Parkinson-kór korai stádiumának tüneteit. Tipton élete azóta egészen mostanáig a korábbi mederben folyt, lemezeket készített és turnézott a zenekarával, a betegségét pedig nem hozták nyilvánosságra. Azonban annak érdekében, hogy saját szavaival élve a Judas Priest megfelelő színvonalat tudjon nyújtani élőben, a tavaly októberben hetvenet betöltött gitáros  most visszavonulni kényszerül a turnézástól.

Glenn a mai napig képes játszani, és a kevésbé technikás Priest-dalok nem is okoznak neki gondot, de a betegsége előrehaladtával úgy döntött, hogy a továbbiakban nem turnézik a zenekarral. A helyét élőben a zenekar producere, Andy Sneap veszi majd át. A gitáros így beszélt erről:

Szeretném mindenkivel tudatni, hogy a Judas Priest Firepower-turnéja minden fennakadás nélkül zajlik majd, és én sem szállok ki a zenekarból, egyszerűen csak megváltozik a csapaton belüli szerepem. Nem zárom ki az esélyét annak, hogy színpadra álljak a zenekarral, és amikor úgy érzem, hogy képes leszek erre. Várom a találkozást a csodálatos metál fanatikusokkal a nem túl távoli jövőben!

A zenekar tagjai így nyilatkoztak:

Mindannyian tanúi voltunk eltökéltségének és határozottságának az elmúlt években, annak szenvedélynek és önuralomnak, amit Glenn a dalszerzés, a lemezfelvételek és a koncertek során mutatott. Ő egy igazi hős a metálzene világában! Nem lepődtünk meg azon, hogy ragaszkodott ahhoz, hogy végigcsináljuk a Firepower-turnét, és köszönjük Andynek, hogy Glenn álma valóra válhat. Ahogy ő is mondta, bármikor és bárhol felbukkanhat velünk az úton. Szeretünk, Glenn.

A Parkinson-kór egy jelenleg gyógyíthatatlan, de kezelhető idegrendszeri betegség, mely elsősorban a test motorikus funkcióit károsítja, de hatással van a vegetatív idegrendszerre is. Az agyban a finom mozgásokat irányító bazális ganglionok mennek tönkre, és csökken a fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelődése is. Pat Torpey, a Mr. Big múlt héten elhunyt dobosa szintén ebben a betegségben szenvedett.

A Judas Priest új lemeze március 9-én jelenik meg az Epic Records gondozásában. Korábban egy számot már közzétettünk róla, most itt a címadó! A turné Észak-Amerikai része március 13-án indul. 

Tags: , , , , , ,


About the AuthorLap tetejére ↑