Itt az új év a Fendernél is. A tradícionális, multjába réved..." />

Hírek

Megjelent január 21st, 2014 | by Koczka Bence

Fender Custom Deluxe Stratocaster gitár

Itt az új év a Fendernél is. A tradícionális, multjába révedő gyártótól hiába is számítunk meglepő újdonságra. Gyönyörű, klasszikus fazonú gitárokra annál inkább. Példának okáért már itt is van a felső kategóriás Custom Deluxe Strato.

Fender Custom Deluxe Stratocaster gitár

Fender Custom Deluxe Stratocaster gitár

Első pillantásra látszik a fényképeken is, hogy igazán kiváló faanyagokkal áldották meg ezeket a hangszereket, de kicsit másszunk bele a részletekbe a fán túlmutatólag is, mit kínál nekünk a Fender rengeteg pénzért 2014-ben! A test alapja éger, amire egy “quilt maple” juhar réteget ragasztanak, nagyon szép habos-babos mintázatú, AAA minőségű. A nyak szintén AAA kategóriás “birdseye maple” madárszemes juhar – V profilú(!) -, a fogólap szokás szerint választható: rózsafa vagy juhar. Minden felhasznált faanyagot kézzel válogatnak a Custom Deluxe gitárokhoz! A nekünk tetsző fogólapba 22 darab medium-jumbo bundot helyeznek, a rádiusz 9,5″. A menzúra 25,5″ ahogy az egy tradícionális stratocastertõl elvárható. A merevítőpálca a fej felől állítható, a hangolókulcsok Sperzel locking azaz záras tipusúak. Térjünk vissza a testre. A lakkozás egy hangyányit meglepő módon matt, nem csilli-villi “gloss”. A hangszedők kézzel tekercselt Fat ’60s custom shop spec egy tekercses – single-coil – pick-upok, melyekből a középső fordított tekercselésű és polaritású: a köztes kapcsolások (2. és 4.) humbucker szerűen zajtalanok.

Hagyományos öt állású kapcsolóval variálhatunk a gitáron, a szokásos bekötésben. A potmétereknél viszont a második hangszínszabályzóra be van kötve a hátsó (bridge) hangszedő is. Az első tone poti a nyaki hangszedő sajátja. Ezen kívül egy master hangerő szabályzót találunk még a három rétegű, pergament árnyalatú kopólapon. A húrláb két pontos szinkronizált tremoló, az american standard-ről ismert “block” húrbabákkal, vagyis röviden az egész tremoló az american standard-ével azonosnak tűnik. Jack aljzat a szokásos helyen és formában. Az összes szerelvény fényes-krómos árnyalatú.

És most végre térjünk rá a színekre is! Három változatban készül mindkét fogólap variációhoz, ezek pedig: Candy Red Transparent (átlátszó vörös), Cobalt Blue Transparent (átlátszó kobalt kék) és Purple Transparent (átlátszó lila). A gyönyörû habos tetőkkel egyik szebb, mint a másik. Valamint amit még a hangszerhez kapunk: tok, kábel, heveder, egy CruzTools szerszámkészlet és egy marék papír az eredetiségről stb. Custom Shop-ban készülő szériáról lévén szó (na meg a kiváló anyagokról…), az ára meglehetősen borsos: listaára ~3500 euró, gyakorlatban a bolti ár tőlünk nyugatabbra ~2700-2800 euró.

További képek a Fender.com oldalán >>

Tags: , ,


About the AuthorLap tetejére ↑