Hírek

Megjelent február 9th, 2018 | by Kovács Attila

Elhunyt a Mr.Big dobosa, Pat Torpey

Hatvannégy éves korában, február 7-én, szerdán elhunyt a Mr. Big alapító dobosa, Pat Torpey. Torpey évek óta Parkinson-kórban szenvedett, halálát a betegség szövődményei okozták. Családja, zenésztársai és menedzsmentje azt kérték, hogy mindenki tartsa tiszteletben gyászukat ebben a nehéz időszakban. Temetéséről később intézkednek.

Pat Torpey pályafutása során játszott John Parr, Belinda Carlisle és Robert Plant kísérőzenekarában, dolgozott Chris Impellitterivel és Ted Nugenttel. Legtöbben mégis a Mr. Big dobosaként ismerték, a zenekar fontos részét képezte egyéni stílusú dobjátékával, melynek a szakma legnagyobbjai, köztük Neil Peart, Mike Portnoy, Deen Castronovo is nagy tisztelői voltak. Betegsége miatt a Mr. Big – akik egyébként az őt helyettesítő Matt Starr dobossal kiegészülve az idei FEZEN egyik főzenekara lesznek – utóbbi turnéin, illetve tavaly megjelent Defying Gravity című lemezén már csak részben tudott közreműködni, de az albumon néhány dalban még az ő játéka hallható.

Ő maga így mesélt a kezdetekről:

Körülbelül 7 vagy 8 éves voltam, és a családom elment egy helyi piknikre, ahol egy polkazenekar játszott élőben. Közvetlenül mögöttük ültem, pont egy olyan helyen ahonnan jól láthattam a dobost, hogy mit csinál, és azt gondoltam: “Wow, ez mókásnak tűnik!” Ez az első emlékem aról, hogy miért akartam dobolni. Odamentem anyámhoz, és megmondtam neki, hogy dobolni szeretnék, ő pedig úgy nézett rám, ahogy általában ilyenkor a szülők szoktakm és azt mondta: “Ó, hát persze… hét éves vagy.” Aztán csináltam dobverőket néhány botból, amit a kertben szedtem össze. Kifaragtam őket, és rájuk írtam a nevemet filctollal, ahogy egy becsvágyó kölyöktől telik.

Torpeyt korábbi társai mellett a teljes zenésztársadalom gyászolja, a búcsúüzenetekben olyan emberként leírva őt, aki jobb hellyé tette ezt a világot. Nyugodjon békében!Tags: , , , ,


About the AuthorLap tetejére ↑