"Mint emberek a sót." - hangzott a mesében az elsőre furán ható..." />

Tesztek

Megjelent november 21st, 2013 | by Horváth Gábor - Sexy

Cleartone basszusgitár húr – teszt

“Mint emberek a sót.” – hangzott a mesében az elsőre furán ható mondat, mire a király felhőkölt. Lealacsonyítónak tartotta lánya válaszát, arra a kérdésre, “Mennyire szeretsz engem?”. Valahogy a húrok is ilyenek. Kevesen gondolunk bele, de az összes, zenéléssel kapcsolatos mütyürjeink közül a legintenzívebb viszonyban a húrjainkkal vagyunk.

Sokszor hangzik el a kérdés – mind internetes fórumokon, mind ezek elődjeinél, a személyes beszélgetéseknél egyaránt-: ki milyen húrt használ. Ötleteket, tapasztalatokat cserélünk, de nincs konkrét recept. Érdemes addig keresgélni, amíg nem találunk egy olyan megoldást, amit hosszútávon pénztárcával is bírunk.

Húrjaink elhasználódása nagyban függ a használati körülményektől, az izzadásunktól, játéktechnikánktól, illetve legfőképp az egy – egy húrozás között eltelt időtől. Kevesen tehetik meg, hogy hetente, vagy minden koncert és felvétel előtt húrt cseréljenek. Néhányan kifejezetten kellemetlennek érzik a húrozás korántsem egyszerű és nagy odafigyelést igénylő folyamatát; nekik találták fel a bevonatos húrokat. Régóta látom a Cleartone hirdetéseit külföldi újságokban. Nem először találkozom a márkával, korábban utánaolvastam, mit is jelent ez a hangzatos EMP (Enhanced Molecular Protection – fokozott molekuláris védelem) kezelés. Ellentétben más bevonatos húrokkal, az EMP technológia nem nylon vagy műanyag alapú, hanem egy ötvözetet porlasztanak rá a húr külső rétegére, ezzel megelőzvén a korróziót. Számítástechnikában a merevlemezek lemezeit védő felső réteg ugyancsak EMP technológiával készül, vastagsága egy mikron méretű. Teljesen észrevehetetlen.

Nézzük a húrt

Már az első érintés pillanatában belémnyilalt a kérdés, hogy most akkor ez egy coated vagy egy sima húr? Annyira természetes az érzet, és a szín is a szokásos nikkel húrokra emlékeztet. A tesztkészlet egy 45-65-85-105 négyhúros készlet plusz egy ötödik 130-as húr, amelynek a gomb felőli oldala vékonyított, így olyan hangszerre is könnyedén felrakható, ahol beakasztós a húrtartó, illetve lejjebb lehet vele menni húrnyomás tekintetében a normál vastagságú 130-as társainál. Felhelyezéskor fényesen szól, nagyon könnyen beáll, pár perc játék után már egyáltalán nem hangolódik, és nem is zörög. Könnyen be tudtam oktávozni a hangszert, nagyon szépen működött. Érzetre kicsit feszesebb, mint azt átlagos húrok, de ez már ízlés dolga. Nekem könnyen kontrollálhatónak tűnt, és egyáltalán nem merevnek. A teszthangszer egy 2003-as, rózsafa fogólapos Music Man Stingray 5.

Bedugva a hangszert, az első észrevételem a húr nagyon egyenesen szólása, nem viszi el semerre a hangszer eredeti hangját. Összehasonlítva a legnagyobb konkurens húrjaival, amiket évek óta használok, a tapasztalat: valóban hangosabbnak, egyenletesebbnek, vastagabbnak tűnik a hang; valahogy tradicionálisabban, “basszusgitárosabban” szól. Elsőre éreztem, hogy tényleg ég és föld a kettő; ezt azonban egyik húr javára sem írnám, inkább csak szimplán másnak definiálom. Ki kell emelnem a húr-húr egyensúlyt mind a megszólalás karakterében, mind hangerejében. Az 5. (H) húr nagyon energikusan és kiegyenlítetten szól minden fekvésben, egyenletes intonációval. Pengetős játékhoz kifejezetten ajánlott! A Cleartone húrok nem szőrösödnek ki ellentétben a piacvezető coated húrokkal, mivel nincs rajtuk pengetőnkkel felsértendő réteg. A készlet slaphangzása nagyon kerek, vastag, szerencsére nem harsányak a magasak, így nyugodtan lehet emelni az értékes frekvenciákat a basszusgitáron. Ujjas játéknál kiemelkedő a vastagság: szinte duplán vastagszik meg a hang, mivel a húr is nagyon mélyközép gazdag és az ujjakkal való pengetés is ezt a tartományt hivatott erősíteni, fokozottan a nyakhoz minél közelebb kezelve.

Élettartam

Ilyenkor ugrik a majom a vízbe. Felhelyezéskor sem voltak túl harsányak a magasak, aztán a 3×3 óra zenekari próba megtette hatását: a húr beállt egy olyan állapotba, ami nem bevonatos húroknál az ideális középút, azaz a csengő “zongora” tisztasága és a bluesos pumpáló közepek összjátéka. Nagyon szép, kerek soundja van most a gitáromnak, kimondottan jól áll az egyetlen hátsó humbuckeres hangszernek! Az is mutatja a hangzásbeli különbség mértékét a kétfajta húr között, hogy az általában használt készlettel gitárom soros humbucker hangja tetszik a legjobban, mely ellensúlyozza a mélyközepek hiányát, míg a most tesztelt Cleartone húroknál a párhuzamos állás hozza azt, amit szeretek. Hosszabb időre lenne szükség a teljes kitapasztaláshoz, de így is ég és föld a különbség a Cleartone élettartama a nem bevonatos húrok között. Legalábbis több mint 3 próbát kibírt nálam, s ez már nagy teljesítmény!

Ajánlás

Ajánlom annak, aki eddig elzárkózott a bevonatos húroktól, mivel minden, korábban elterjedt negatív tulajdonság ellentettjét hozza. A vélemények, amiket szoktam hallani: csúszik, furcsa a tapintása, vékony a hangzása (mélyközép hiánya) illetve a kimeneti jelszint alacsonyabb. Annak is ajánlom (beleértve magamat), aki már használja az említett húrt, de néhány hangszerére valami egészen más soundot képzel el. 35″-es és testen átmenő húrozású 34″-es hangszerekre is gond nélkül felmegy, megfelelő hosszúságú. Az említett 45-ös vastagságon kívül a cikk írásakor 40-60-80-100-as méretben elérhető, de a gyártó vélhetően bővíteni fogja a rendelhető vastagságokat. Azoknak is ajánlom, akiknek több hangszere van, nem használják mindegyiket napi szinten, így többször jártak úgy, hogy az állásban “megromlottak” a húrjaik. Ezzel a húrral ilyen sosem történhet!

A tesztdarabot a Forte Music Kft-től kaptuk, köszönjük.

Tags: , ,


About the AuthorLap tetejére ↑