Dizájn frissítés, új szín, új hangzások, új szoftver. Ez a B..." />

Hírek

Megjelent január 28th, 2014 | by Koczka Bence

BOSS ME-80 Multi Effekt

Dizájn frissítés, új szín, új hangzások, új szoftver. Ez a Boss új padló multikütyüje. Menü nincs – az ME sorozatnak egy ideje már ez a védjegye a GT-vel szemben -, csak millió potméter, szám szerint 30 darab. Nyolc lábkapcsoló, alig nagyobb területen, mint eddig négy a Boss multieffekteken.

A dizájnja izgalmas, sötétebb színpadokon, hogy beválik-e az a jövő titka. Ezen kívül egy darab expression pedál egy kapcsolóval ami a hangerő és az adott esetben beállított effekt funkció közti váltást szolgálja. Igyekeztek minél több Boss pedál hangját belepaszírozni, szép számmal sikerült is, valamint kilenc előfok szimulációt a GT-100-ból. Még a legújabb MDP technológiás pedálokból is bekerült kettő a készülékbe.

A processzora meglehetősen izmos lehet, viszont “mindössze” 36 gyári és 36 felhasználói program menthető el. A korábbi űrhajók eszméletlen számú memóriahelyeivel szemben (amit – valószínűleg – élő ember soha ki nem használt). Az újítások sorát bővíti, hogy a nyolcadik pedál – hosszan lenyomva hangolóhoz jutunk – egy beépített, címzett Mode kapcsoló: a piros “MEMORY” állásban az elmentett presetek (patchek) közt variálhatunk (~program change a midi világában), a zöld “MANUAL” funkcióban az egyes effektszekciókat kapcsolhatjuk ki-be, mint egy sor “kispedált” (alias control change). Ez a funkcióválthatóság korábban is létezet a Roland/Boss számos termékén azzal a különbséggel, hogy nem lábbal taposható méretben helyezték alapvetően a kütyüre, de egy plusz pedált csatalakoztatva (és megvásárolva) kiegészíthettük a “készletet”. A Delay szekcióba bekerült egy phrase loop, amivel belekóstolhatunk a saját magunkra játszós világba, ez akár 38 másodperc hosszúságban is tud rögzíteni, amit aztán addig hallhatunk újra meg újra, amíg meg nem unjuk. Vagy amíg lemerülnek az elemek(!), mert az ME-80 hat darab ceruzaelem segítségével is életre hívható. Sőt, a gyártótól az első szett alkáli energiaforrást kapjuk meg a dobozban, nem a hálózati adaptert (egy kis üröm az örömben). A hivatalos álláspont szerint ezekkel 7 órán át képes működni a szerkezet. Beépítésre került egy USB/MIDI interface is: a beépítés azt jelenti, hogy csak USB csatlakozásunk van, a MIDI-t úgy tűnik nyugdíjba küldték, pedig véleményem szerint a világ sok táján lenne még létjogosultsága egy in-out-thru hármasnak is. Ez persze csak a magánvéleményem, a tervezők viszont egy kompakt, mindent az egyben készüléknek szánták az ME-80-at.

Az USB-n keresztül küldhetünk hangot kompjúterünkbe felvétel céljából, vagy adatokat az ingyenes PC-re vagy MAC-re telepíthető presetgyártó szoftverből a BOSS TONE STUDIO-ból, de akár az internetről is tölthetünk le kész patch-eket ingyen a BOSS TONE CENTRAL-ról. Összességében egy letisztult, komoly gitáreffekt látszatát kelti – és valóban az is lehet -, kivéve a sűrű pedálhalmazt, ami egy kicsit kevésbé bíztatónak tűnik számomra. De valószínűleg azért, mert én is egy szűklátókörű, tradícionalista, konzervatív gitáros vagyok. :D (Majd az ME-90 megjelenéséig elválik, hogy túl sűrűek-e vagy sem :-P) A 24 bites digitális konvertálás és a 44.1 kHz-es mintavétel manapság standard, de itt is erősít az ME-80: hozzácsaptak egy AF method, azaz Adaptív Fókusz metódus nevű eljárást, aminek célja a konvertálás jel-zaj arányának javítása.

Röviden ennyit a Boss új multijáról, mindenki próbálja majd ki aki ilyen irányban gondolkodik, vagy leváltaná kiöregedett digitális ól-in-ván megfejtését. És most mars vissza gyakorolni!

Galéria

Tags: , ,


About the AuthorLap tetejére ↑