Interjúk

Megjelent február 17th, 2018 | by Kovács Attila

A kínai szerencseösvénytől a fuzz-őrületig – Ozone Mama-interjú Gábor Andrissal, II. rész

Ahogy az első fejezetben ígértük, máris itt az interjú második része, melyben Andris hangszereivel foglalkozunk. Az Ozone Mama gitárosa igazi hangszerfanatikus, legyen szó gitárokról, erősítőkről, pedálokról, vagy akár billentyűs hangszerekről. Emellett szó esik arról, milyen volt négy hónap után megtalálni egy elveszettnek hitt gitárt, meg arról is, milyen meglepetést találhatunk egy évek óta padláson porosodó Leslie-ládában.

Beszéljünk kicsit a hangszereidről!

Ahogy rajtam kívül még sokan, én is Jolanával meg Hohnerrel kezdtem.

Iris vagy Galaxy?

Nem tudom már, de annak olyan nyaka volt, amit egy baseballütőhöz tudnék hasonlítani leginkább. Telecaster-fazon, rettenetes pickupokkal, rettenetes hanggal, de hát négyezerötszáz forintért vette a édesapám nekem Fonyódon, ott kukáztuk valami hangszerboltban. Azon próbáltam riffelni, tönkre is tettem vele otthon egy JVC hifi lejátszót, amire rákötöttem, mert erősítőm persze még nem volt. A két Orion hangszóró is ment a levesbe a hifivel együtt. Aztán volt egy komolyabb japán Les Paul kópiám, szintén olcsóbb darab, talán egy Hohner lehetett. Az már azért egy fokkal kényelmesebb hangszernek számított. Használtam egy Ibanez stratót is, de az első komolyabb gitárom egy Gibson Les Paul Standard volt.

Ott meg kellett mozgatni az összes pénzt, amit félreraktam, még a veszkócsizmám is eladtam miatta. Nagyon durva gyűjtésre volt szükség, meg persze szüleim segítettek, ez még gimnazista koromban történt. Egyébként erről a gitárról van egy elég közkeletű sztori, amit a régi Hangmester Fórum olvasói biztosan hallották már.

Én még nem, szóval mondd csak el!

Ezt a gitáromat egyszer ellopták, egy decemberi tűzrakteres buli után. Teljesen magam alatt voltam akkor, nem tudtam, hogy fogom pótolni. Emellett ugye ott volt a lelki kötődés, hiszen a szüleim segítettek megvenni, hozzám nőtt az évek folyamán. Meg eleve egy marha jó gitár volt, a ’93-tól ’95-ig terjedő időszak nagyon jó évjáratnak számított. Akkor a Les Paulok nem voltak még ilyen “chambered” testűek, nem volt belőlük kimarva semmi a könnyítés miatt. Ez egy dög-nehéz, full mahagóni gitár. És hát ellopták.

Utána következő tavasszal voltam kint Kínában, Pekingben, ahol egy barátomat látogattam meg. Az utazást megelőzően persze feldobtam mindenhová, hogy ellopták a gitárt, minden hangszerboltnak elküldtem, tele volt vele az internet, de hónapokig semmi nem történt. Én már le is mondtam róla azzal, hogy biztosan valamelyik ukrán piacon árulják a gitárt.

A kínai út rá négy vagy öt hónappal történt, és ott a királyi palotában van egy szerencseösvény, amelyiken ha végig mész, akkor kívánhatsz valamit. Mondta a kinti haverom, hogy menjek végig rajta és kívánjak valamit. Bár nem nagyon hiszek az ilyen dolgokban, de végigmentem az ösvényen, és azt kívántam, hogy bárcsak meglenne a gitár, hogy hátha megtalálom valahol. Amíg kint voltam, a magyar mobiltelefonom három hétig nem volt bekapcsolva, és ahogy jöttem haza Pekingből, a reptéren néztem meg először az üzeneteimet. Ahogy bogarásztam őket végig, ott várt egy SMS, hogy “Megvan a gitárod, hívj fel, miután hazaértél.” Mi van?! Nem hittem el.

Kint ültem Pekingben, olvastam ezt az üzenetet, és annyira kikészültem, hogy még kb. 10 órát fogok repülni, hajnalban fogok hazaérni, és nem tudom majd felhívni az arcot, mert kurva korán lesz, hogy gyorsan meg is ittam még öt-hat sört a reptéren, jól be is martam. Aztán végre megérkeztem, hazataxiztam, és szívtam a cigiket, meg ittam a kávét, hogy Istenem, legyen már legalább fél tíz, vagy kilenc, amikor már illik telefonálni. Eltelt az idő, hívtam a haveromat, aki küldte az sms-t, ő megadta egy fiatal grafittis srác telefonszámát, aki megtalálta ezt a gitárt a Tűzoltó meg a Haller utca sarkán egy kapualjban, négy háztömbnyire onnan, ahonnan pakoláskor eltűnt. Felhívtam, mondtam neki, hogy van két Strato-pickup a tok zsebében, ott is voltak, innen be tudta azonosítani, hogy tényleg az enyém. Aznap este találkoztunk, én meg azzal fogadtam, hogy haver, nem sok pénzem maradt az utazás után, de most adok neked ötven rongyot, hogy ezt valahogy megköszönjem. És képzeld el, amilyen rendes, tündéri gyerek volt, azt mondta, hogy ő ezt nyilván visszaadja nekem, semmit nem kér cserébe, csak annyit, hogy a koncerten mondjuk be a nevét. Ez a Les Paulom sztorija.

Az igen. Mi történhetett, meggondolta magát a tolvaj?

Valószínűleg az, hogy aki elvitte, nem tudta kinyitni a számzáras tokot, és inkább letette ott a kapualjban. Ez a srác meg megfejtette a kódot négy hónap alatt, és gondolom, látta valahol neten, hogy keresik, a szériaszám alapján be tudta azonosítani, hogy ez az ellopott gitár. Nagyon ritka, hogy ilyesmi megtörténjen. Egyrészt, hogy ilyen rendes legyen valaki, másrészt meg ugye az ilyen gitárokat legtöbbször azonnal eladják, elseftelik.

Milyen gitárokat használsz még?

Van még egy Zemaitisem, egy Les Paul-formájú, gravírozott alumínum tetejű hangszer, elég ritka darab, Ron Wood és Gilby Clarke használ ilyet. Ezt és a Les Pault inkább stúdióban használom, a koncertekre pedig egy Firebird és egy Flying V szokott jönni. A Flying V-ben minden megvan, amit egy Les Paulban, vagy egy SG-ben hallasz, meg tök jó az a forma, nagyon szeretem. Ez egy bordó Faded Flying V, olcsóbb szériás, de rohadt jól szól.

A Firebird Amerikából jött. Nagyon nagy Johnny Winter-rajongó vagyok, úgyhogy mindenképpen kellett egy ilyen. Meg kell vele küzdeni, mert iszonyatosan fejnehéz a gitár, időbe telik, amíg megszokod, és jól tudsz játszani rajta, mert a nyakát nem engedheted el. Kicsit olyan, mintha basszusgitárt fognál, mert ugye elég hosszú feje van, viszont ennek olyan a hangja, ami a mini humbuckerek miatt már kicsit húz a Strato, meg a Telecaster felé. Megvan a szokásos Gibson hangzás benne, de jobban karcol.

Akkor abszolút Gibson-párti vagy?

Igen, azok maradtak meg. Volt Fenderem több is, de nem sikerült olyan Stratót találnom, amire végül azt mondtam, hogy na, ez marad. Volt japán, mexikói, valahogy mindig volt valami hiányérzetem. Vagy nem volt elég sustain, vagy gagyi volt kicsit a kidolgozás, vagy nem volt kényelmes. Nem arról van szó, hogy mindenképp egy USA-gitár kellene nekem, mert a japánok meg a mexikóiak között is vannak marha jó darabok, de szerintem sok gitáros ismeri azt az érzést, mikor először a kezükbe fognak egy hangszert, és egyből érzik, hogy na, ez marad-e majd, vagy sem.

Az eddigi Fendereimnél mindig volt bennem egy ilyen averzió, hogy hát, nem rossz gitár, de el fogom adni. Nem találtam meg még az igazi Stratót meg Telét, pedig nagyon szeretnék mindkettőt, de olyat, amelyikről első pillanatban érzem, hogy na, ez szuper. De figyelj, ha megtehetném, vennék még rengeteg gitárt, mert nyilván nem elég nekem ez a négy. Én is valahol megalomán vagyok, na!

Erősítők?

Nagyon sokáig egy JCM-900-ast használtam, az első lemezünk is azzal készült. Azt utána eladtam, lett egy Marshall 50-es plexim, amit nagyon-nagyon szeretek, mert egy rohadt jó fej. Egy baja van, hogy már kettesnél olyan hangos, hogy a Szigeten szóltak rám, hogy hú, ezt nem kéne, és amikor már a Szigeten rád szól a technikus, akkor baj van. Hiába csak ötven wattos, nagyon durva attackja van, nagyon durván szól. Aztán rájöttem, hogy az a hang, ami a Marshall plexiben megvan, ott VOXokban is, úgyhogy most VOXot használok szinte kizárólag.

Van egy VOX AC30-am, egy fej, a hozzá való 2×12-es ládával, illetve egy 15 Wattos handwired változat, egy fehér kombó, ami meglepően hangos, majdnem annyira, mint a harmicas. Ez a kettő nekem bőven elég bármilyen színpadra, úgyis kihangosítják. Sztereóban használom őket, egyszerre, nem váltogatva, és nagyon jól kiegészítik egymást, hihetlen masszív hangja lett tőle a gitárnak. Nekem teljesen új távlatokat nyitott meg ez a megoldás. Meg a VOXokat be lehet rottyantani rendesen, mert ugye én pedálozok is mellé. Ami még új világ nekem, az az Orange. A legszebb erősítők, próbálgattam párat, és ugyan eddig nem találtam meg azt a modellt, ami a mi hangzásunk lenne, most úgy néz ki, hogy mégis létezik egy olyan tőlük, amiben benne van az a sound, amit keresek.

A pedálokról is akartalak kérdezni.

Az alaphang, amiről már tíz vagy tizenöt éve nem tudok lejönni, az a Fulltone Fulldrive 2-es pedálja. Az a jó benne, hogy létezik egy beállítás, amikor nem torzítóként, hanem boosterként funkcionál, ráadásul kettőként, mert két kapcsoló van rajta. Ez a csöves erősítővel azt csinálja, hogy még tovább löki, tehát ha clean boostként használod, egy iszonyatosan jó alap rockhangod lesz. Bekapcsolva hagyhatod egész koncerten, mert nagyon jól kitisztul, ha a gitár hangerejét kicsit visszább veszed. Pont annyit ad hozzá, mintha levennél egy pokrócot az erősítőről, biztosan ismered ezt az érzést.

A VOXok önmagukban is jól szólnak, a Fulldrive pedig nem színezi a hangot semennyire, csak még markánsabbá teszi. Amint a másik kapcsolóra rálépsz, az további 25 decibelt emel, ami tök jó szólókiemelésre. Egy csomó gitárosnak az a parája, hogy próbálkoznak két pedállal, csatornaváltással, hangerőpedállal, de csak nem szólnak ki rendesen a mixből, amikor jön a szóló. Én is próbálkoztam azzal, hogy Tubescreamer pedállal boostoltam egy másik overdrive pedált, de soha nem emelt annyit, amennyit akartam. A Fulltone pedál azonban ezt marha jól csinálja – nem cseszi szét a hangot, nem fog visítani, nem torzítja túl, egyszerűen pont annyit emel, hogy egy ilyen ízes, Thin Lizzy, Allman Brothers-jellegű klasszik arénarock hangzást kapjunk.

Gondolom, ez még bőven nem minden. Mi van még?

Ami érdekes, hogy elég nagy fuzz-őrült vagyok, gyűjtöm a fuzz pedálokat, van egy pár vintage darabom, és azokat használom is lemezen. Ezeket, mivel pozitív polaritásúak, és csak elemről mennek, nem nagyon lehet pedalboardban használni, valami impedancia probléma miatt droppolják a hangot. Tehát ha mellette van pár másik pedál, akkor a hangerőd leesik. A hangtani részéhez, hogy ezt pontosan mi okozza, nem annyira értek, viszont amikor egyedül ezt használod, akkor olyan hangot kapsz, hogy csak pislogsz, mert ez az igazi vintage sound. Ilyen fejedet leszakító szúnyoghang, mint Morriccone westernfilmhez írt zenéiben. Ilyenekből gyűjtöttem be többet is: van régi Big Muffom, Tone Benderem, egy csomó olyan fuzz, ami a hatvanas-hetvenes évek hangja. Persze ezeknek a modern verziói is léteznek, amelyek már úgy lettek tervezve, hogy pedalboardban is használhatóak legyenek, standard negatív polaritásúak, simán elmennek kilenc volttal. Ezek főleg szilikontranzisztoros cuccok, míg a régiek germánium tranyósok, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a hangerő leesik, mikor sorba kötöd őket. Ezek az újak hasonló hangot adnak ki, és jól megbarátkoznak más pedálokkal is.

Nagyon sok wah-pedát is kipróbáltam már, azokból leginkább a VOX Clyde wah hangja jött be. Ezt egy időben Olaszországban is gyártották, egy nagyon emblematikus, funkys, kvakkogós hang, nem ez a nagyon öblös, mint a Cry Baby. Ennek van meg nekem az amerikai verziója, a Budda wah. A Budda cég nagyjából a VOX Clyde hangját keltette újra életre ezzel a pedállal. Emellett használok egy Space Echo-t, ez a régi szalagos cucc digitális változata, a Boss gyártja, marha jó cucc, szinte hallod benne, mintha a szalagot csévélné.

Ez régen egy létező, hatalmas cucc volt, amit kiraktak az erősítő fej tetejére, vagy a fej mellé, és abban valóban szalagok dolgoztak. 300 millisecond fölé nem nagyon ment, az ismétlések nem voltak annyira hosszúak, de adott egy olyan szaturált melegséget a hangnak, hogy volt, aki le is kapcsolta az ismétlést, csak hogy benne legyen a láncban, mert adott egy ilyen melegséget a gitárhangnak. Echoplexnek hívták, Eddie Van Halen a korai lemezeken állandóan használta boosternek, a repeateket lekapcsolva, csak hogy az alaphang átmenjen rajta. Én ennek a delay részét szeretem, iszonyatos elszállásokat lehet vele csinálni. Emellett van még reverbet is használok, főleg azt, amelyik ezt a string reverb hangzást tudja, a régifajta rugós zengetőét. Tremolóból is többfélét használok. Van olyan, ami nagyon szeletel, meg olyan is, amely inkább a vintage Fender erősítők vibrato csatornáját idézi meg, amolyan hullámzó hang. Van egy Univibe-om is, ez a Sweetsound MojoVibe-ja, elég sokan használják, mert ugyanaz a kapcsolás, mint az Univox Uni-Vibe, amit Hendrix használt.

Pedálokból sosem lehet elég. Mit használsz még? 

Ezeken kívül van a boardomon egy Strymon Flint reverb-tremolo, egy Electro Harmonix Micro POG, egy Way Huge Aqua Puss delay, és egy hangoló. Olyan időket élünk, mikor rengeteg korai hangzást könnyen reprodukálhatunk egy-egy effekt pedállal, valamint nagyon sok hasznos új effekt is születik. Az úgynevezett „boutique pedal” gyártó cégek a lehetőségek tárházát kínálják, és folyamatos törekszenek az innovációra. Ilyen gyártók az Earthquaker Devices, Lovepedal, Catalinbread, JHS, Wampler, Zvex, Fulltone, vagy a Basic Audio.

A gitár mellett használok billentyűs hangszereket is, mert ezekre is rágerjedtem. Van egy ősrégi YAMAHA kombó orgonám, azt a Vaterán lőttem nagyon olcsón. Egy pincében rohadt vidéken. Azért adták el, mert nem használták, és annak idején majdnem válás lett belőle: el kellett döntenie a családfőnek, hogy vagy a Trabant, vagy az orgona. Az utóbbi mellett döntött, de aztán nem használták vagy harminc évig, én pedig megvettem. Van egy Nordelectro 2-esem, ezek ilyen standard, szenzációsan jó kis szintik, amiben pont az olyan vintage hangok vannak benne, mint a Hammond, Fender Rhodes, Clavinet, ilyenek. Van egy analóg szinti modellezőm is, egy MicroKorg, ami tele van a hetvenes-nyolcvanas évek teljesen elbaszott szintihangjaival. A stúdióban nagyon sokat használtuk. Átküldheted pedálokon, rákötheted egy csöves erősítőre, beiktathatsz egy szalagos delayt az útba, és jön a mágia. Ilyenekkel állandóan kísérleteztünk az új lemezen is, őrület az egész. Tele is van az új anyag ilyen puttyogásokkal, űrzajokkal. Ezek a kis kütyük mindenre jók, modern elektronikus zenében is használják őket.

Van még egy régi japán Hammond-klónom is, egy Roland VK-7, az újabb dolgainkat már szinte elképzelhetetlennek tartom e nélkül, annyira illik ebbe a klasszik rockzenébe, elég, ha a Deep Purple-re és John Lordra gondolsz. Ezen felbuzdulva nemrég vettem egy ősrégi Leslie-ládát is, jelenleg azzal használjuk a Hammond-klónomat. Van most egy billentyűs srác, a Lukács Laci, aki kisegít minket. Ő volt az ördög az új klipünkben. Hatalmas figura, nagyon jó ember, és nagyon jól billentyűzik. Ugyan nincs kikiáltva hivatalosan Ozone Mama-tagnak, de szinte mindig ott van velünk. A Leslie-hangszórónak az az érdekessége, hogy azt meg Debrecenben vettem, elég olcsón. Egy padláson találta az eladó, és amikor elvittem megszereltetni az alsó rotorját, ami nem forgott, kiderült, hogy annak szíját egy egér rágta el, majd odahalt. Bemászott valószínűleg, kijönni már nem tudott, elrágta a szíjat, meghalt szegény, és amikor a szerelő szétnyitotta a Leslie-t, ott volt benne az egérke mumifikált változatban.

A mostani lemezbemutatón mire számíthat a közönség?

A teljes új lemezt eljátsszuk, ott lesz velünk Laci is természetesen, szóval akinek tetszik az új anyag, az jöjjön mindenképpen, hiszen mostanában úgysem játszunk túl gyakran itthon. Lesz egy különleges vendégzenekarunk, a The Weight, osztrákok, ők már turnéztak a Rival Sons-szal, kicsit finomabb zene, mint mi, de ugyanaz a stílus, Hammond-orgona, Orange erősítők, meg minden, ami kell ehhez a feelinghez.

Ha jól tudom, alakulnak a külföldi tervek is.  

Ami publikus egyelőre, hogy Európában biztosan lesznek koncertek, és folyamatosan keressük a lehetőségeket, hogy megvalósíthassuk a tengerentúli meghívásokat is, csak oda azért nem egyszerű leszervezni, mint kimenni Németországba játszani, akár csak a vízum miatt is.

Az Ozone Mama ma este játszik az A38-on. További infók a koncert Facebook-eseményén!

Az interjú első részét itt olvashatod! 

(Fotók: Debreczi János Gergely Photography, Imre Barta Photography, Törösné Kolozsy Erika) 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


About the AuthorLap tetejére ↑